Fijne afvalvrije dagen, een paar handige tips

Tijdens de kerstdagen komen vaak de lekkerste kerstdiners op tafel te staan, worden woonkamers versierd en zijn kerstcadeautjes onmisbaar. Maar naast een volle buik en woonkamer zorgt de kerst ook voor een volle prullenbak. Hoe zorg je voor een afvalvrije kerst?

Kerstboom 
Cyclus zamelt in Gouda, Montfoort en Oudewater in januari kerstbomen in. In Gouda vindt de kerstboominzameling plaats op woensdag 11 januari. Op die dag kun je op verschillende locaties kerstbomen inleveren. In Montfoort en Oudewater worden de kerstbomen huis-aan-huis ingezameld. Lees op onze website meer informatie of kijk in de digitale afvalkalender. Inwoners van andere gemeenten kunnen op de gemeentepagina kijken voor meer informatie over de kerstboominzameling. 

Klaar met de kunstkerstboom? Gun de kunstboom een tweede leven en breng hem naar de kringloop. Wil je hem toch weggooien? Doe de kunstboom dan bij het grof huishoudelijk restafval op de milieustraat.Versiering 
Bij een kerstboom hoort mooie versiering. Kapotte kerstballen en versiering doe je bij het restafval. Dit geldt voor versieringen van glas en plastic. Kerstverlichting mag bij elektrische apparaten. Deze lever je in op de milieustraat.

Inpakpapier en kartonnen dozen 
In de maand december worden veel cadeautjes gekocht en gegeven. Online aankopen brengen veel kartonnen dozen met zich mee. Maak kartonnen dozen eerst plat en klein voordat je het weggooit. Inpakpapier mag ook bij het oud papier en karton. Inpakfolie hoort thuis bij het PMD. 

Glazen, flessen en servies
Kapotte drink- en wijnglazen en ovenschalen horen bij het restafval. Dit geldt ook voor servies zoals borden en kommen van porselein. Alleen verpakkingsglas doe je in de glascontainer zoals potjes en flesjes.

Kaarsen en waxinelichtcupjes 
Tijdens de kerst branden er heel wat kaarsjes. Kaarsresten en kaarsvet doe je bij het restafval. Waxinelichtcupjes die gemaakt zijn van aluminium mogen bij het PMD.  

Oliebollen vet 
Gebruikt frituurvet kun je gemakkelijk inleveren bij de milieustraat. Het afgekoelde frituurvet kan terug gegoten worden in de originele verpakking of een afsluitbare verpakking zoals een plastic fles. 

Twijfel je over de juiste bak? Check de Afvalscheidingswijzer. 

De Afvalscheidingswijzer

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter