Een cobra heeft de slagkracht van een granaat

Maandagochtend 5 december was het Mobiel Media Lab van de Politie te vinden op de Miereakker in Reeuwijk-Brug. Het onderwerp was vuurwerk, want over een paar weken is het weer Oud en Nieuw. De eerste knallen zijn al te horen, ondanks dat de verkoop en het afsteken aan strenge regels is gebonden.

Dat was ook de boodschap van de agenten die vanmorgen aanwezig waren om voorbijgangers voor te lichten. Daarbij ging het niet alleen over het kopen en afsteken. De campagne draait ook om het verhogen van de aangifte bereidheid. ‘Zonder de ogen en oren in de wijk, kunnen we ons werk niet goed doen”, was het duidelijke statement van de aanwezige voorlichter en vuurwerkdeskundige.

‘Toegestaan is vuurwerk in de F2 categorie die drie dagen van te voren te koop is’

Jongeren kunnen vanaf 16 jaar oudejaarsvuurwerk kopen. De zogenaamde F2-categorie. Die is gedurende drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling legaal te koop in Nederland . Vanaf 12 jaar is het toegestaan zogenaamd fop- en schertsvuurwerk (F1) te kopen en af te steken. De sterretjes, fontijntjes en knal erwtjes. Online vuurwerk bestellen en thuis laten bezorgen is overigens helemaal verboden én in het buitenland halen mag. Zolang het vuurwerk voldoet aan de Nederlandse eisen en je maximaal 25 kilo in je auto vervoert.

Steeds vaker verliezen slachtoffers hun vingers

Dat illegaal vuurwerk levensgevaarlijk is, was te zien op het fotomateriaal dat overal in het Media Labwas opgehangen. Vooral het oplopen van hoofd- en oogletsel behoort tot de risico’s, maar het komt ook steeds vaker voor dat een of meerdere vingers geamputeerd moeten worden. Soms zelfs een hele hand. “Dat is niet zo verwonderlijk”, vertelt een van de agenten. “Een cobra heeft de slagkracht van een handgranaat, daar wil je je kind toch niet mee laten rondlopen?”.

Steeds vaker komt het voor dat de politie nog veel zwaarder vuurwerk dan de bovengenoemde cobra in beslag neemt. “Daar komt dan zelfs de explosieven-opruimdienst voor, wijzelf mogen dat niet eens aanraken”. Ook de challenges die rondgaan op TikTok blijven niet zonder gevolgen. Zoals bijvoorbeeld de uitdaging waarbij een zogenaamde grondbloem met de voeten moet worden uitgetrapt. Inmiddels hebben al tientallen kinderen zich na afloop in het ziekenhuis moeten laten behandelen.

Aangifte doen

Op het moment dat je de knal hoort, zijn de daders natuurlijk allang er van door. Toch heeft aangifte doen zin volgens de politie. “Bovendien, denk er niet te licht over wanneer de buren het nodige in de schuur hebben liggen”. “Levensgevaarlijk om naast te wonen!”. “Steeds meer mensen beseffen dat en gelukkig zien we zien dat burgers steeds vaker bereid zijn om aangifte te doen “.

Die boodschap werd vanmorgen dan ook veelvuldig meegegeven aan de vele belangstellenden die het Mobiele Media Lab bezochten.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter