Stil protest bij opening Raadhuisweg-Zoutmansweg in Reeuwijk-Brug

Tweede kamer lijkt daarnaast tegemoet te willen komen aan wensen provincie en gemeente.

Er is geen geld voor vrijgemaakt, staat niet op programma van het kabinet en ook de stikstofruimte ontbreekt. Toch heeft een meerderheid van de tweede kamer vandaag bij minister Harbers er op gedrongen om binnen drie jaar er voor te zorgen dat fietsers veilig kunnen oversteken op de Goudseweg in Bodegraven ter hoogte van botronde richting N11.

Dat was ook de wens die Frederik Zevenbergen, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland (VVD) vandaag nog eens liet horen bij de opening van de Raadhuisweg-Zoutmansweg in Reeuwijk-Brug. De gedeputeerde was op de fiets in gezelschap van wethouder Robin Kersbergen en enkele betrokken medewerkers en projectleiders, naar Reeuwijk-Brug gekomen voor het planten van de laatste boom langs de omstreden doorgaande ontsluitingsweg in het dorp.

Verhitte discussie

Van het prille begin heeft de herinrichting jarenlang voor verhitte discussies gezorgd, waarbij vooral grote zorgen zijn ontstaan rondom het vrij liggend fietspad. In de nieuwe situatie is dit pad weliswaar teruggekomen. Maar nu als een voetpad, waar fietsers te gast zijn. Nog steeds maken veel inwoners zich grote zorgen over de verkeersveiligheid van de Raadshuisweg/Zoutmansweg. Na de herinrichting hebben zich inmiddels verschillende ongelukken voorgedaan. De nieuwe inrichting met veel groen en speciaal ontworpen lantarenpalen wordt in het algemeen mooi gevonden, maar op verschillende plaatsen onlogisch en te gevaarlijk. Volgens CDA- gemeenteraadslid Dieter Mockelmann zijn bijvoorbeeld de aangebrachte versmallingen niet in overeenstemming met de voorgeschreven richtlijnen rondom verkeersveiligheid. Bovendien vinden veel gebruikers de ‘blauwe paaltjes’ die deze versmallingen markeren vooral in het donker onzichtbaar. Met als gevolg dat in de afgelopen weken meerdere auto’s deze markeren frontaal geraakt hebben.

Stil protest

Wie er achter het protest zit is nog onduidelijk en het bleef bij de opening door de aanwezige gasten vrijwel onopgemerkt. Maar ten hoogte van de ‘feestelijkheden’ was met witte verf een markering op het wegdek aangebracht die in misdaadfilms doorgaans gebruikt wordt als markering voor dodelijke slachtoffers.

Wensenpakket

Wat betreft het wensenpakket van de provincie Zuid-Holland en de gedeputeerde lijkt de kamer het eens te zijn. . Ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zal blij zijn met de ontwikkelingen. Maar liefst vijf partijen willen dat de gevaarlijke knelpunten bij de op- en afrit van de N11 zo snel mogelijk opgelost worden. Dagelijks maken veel fietsers gebruik van deze route, waaronder veel schoolgaande kinderen, .

De hoop is dat ook de Bodengravenboog weer in zicht komt. Deze weg moet een rechtstreekse aansluiting gaan vormen van de N11 op de A12 richting Den Haag/Rotterdam en daarmee kan het file probleem op de provinciale weg tussen Bodegraven en Reeuwijk opgelost worden. Volgende week neemt de Tweede Kamer een besluit.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter