Winnaar van de Coöperatieve Award Hollandse IJssel!

Ze zijn er. Gelukkig maar. De mensen die zich inzetten om positieve impact te maken op het gebied van energietransitie, voedseltransitie en inclusieve samenleving. De Coöperatieve Award is een bemoediging en beloning voor zo’n impacttopper in ons leefgebied. Wie van de genomineerden springt er echt uit? Rabobankleden brachten hun stem uit.

En de winnaar is… Franca Burger!

‘Wat ontzettend gaaf dat wij – samen met onze bijen – uit al die initiatieven de meeste stemmen hebben gekregen’, reageert Franca enthousiast. ‘Blijkbaar doen we iets goeds! Judith Cok (directeur coöperatieve Hollandse IJssel, red.) kwam speciaal naar de imkerij om me te feliciteren.’

Imkerij de Nesse

Het begon toen Franca en haar man gingen wonen op een 160 jaar oude boerderij, het ouderlijk huis van Gerrit. Nadat ze van de paardenstal een knus huisje maakten, startte de grote verbouwing. Gefascineerd door het leven van de bijenvolken begon ook het imkeren. Inmiddels leven er wel een miljoen bijen op hun imkerij in de Nessepolder.

Educatie

‘Bijen zijn bestuivers’, legt Franca uit. ‘Ze vliegen van bloem naar bloem op zoek naar stuifmeel en nectar en maken daardoor een wezenlijk onderdeel uit van onze voedselketen. Zonder bestuiving geen groenten en fruit. In mijn ‘bijenpraatjes’ vertel ik hoe nuttig en slim ze zijn, over hun woonplek en hoe ze honing maken. Wist je dat bijen ook een natuurlijk antibioticum – propolis – maken? Weinig mensen weten dat. Educatie en enthousiasmeren, dat maakt het voor mij zo waardevol.’

“‘Heerlijk dat mensen de wondere wereld van de bij omarmen’”

Korte keten is duurzaam eten

Voedsellessen op scholen, lezingen, workshops, kinderfeestjes, een ontvangstruimte om groepen te ontvangen – Franca breidt haar inspiratievolle kennisoverdracht uit. ‘Mijn bijen zijn bezig, maar ik ook’, klinkt het met een vrolijke lach. ‘Wij houden van de verbinding zoeken en helpen graag streekproducten onder de aandacht brengen. We nemen – én stimuleren – allerlei initiatieven daarin. Mensen willen lekker vers, duurzaam en gezond eten. En weten waar het vandaan komt. Ja, de korte keten past perfect bij ons!’

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter