Scabiës (schurft) in regio Hollands Midden

Wie het nieuws een beetje volgt, kan er eigenlijk niet omheen. Schurft is aan een ongekende opmars bezig, vooral onder jongvolwassenen. In onze regio zien we bij de GGD al jaren vooral studenten(huizen) met klachten van schurft. 

Behandel samen en precies

De bestrijding van schurft staat of valt met goede diagnostiek en gelijktijdige behandeling van de patiënt en alle anderen die mogelijk besmet zijn. De behandeling gebeurt met tabletten of een crème via de huisarts of dermatoloog. Verder is het belangrijk dat kleren en beddengoed worden gewassen. De rol van de GGD bij de bestrijding ligt vooral in begeleiding van patiënten bij wie de behandeling niet lijkt aan te slaan of bij wie de schurft telkens terugkomt. Daarnaast bieden we ondersteuning aan (zorg)instellingen bij uitbraken.  

Scabiësspreekuur

Gelijktijdig en precies behandelen is in studentenhuizen vaak best een uitdaging, al is het maar omdat alle huisgenoten voor de nodige medicatie naar hun eigen huisarts moeten. Leidse studenten die (vermoeden dat ze) schurft hebben, kunnen daarom bij de GGD Hollands Midden terecht voor voorlichting en advies over de behandeling en het uitvoeren van de hygiënemaatregelen. We gaan samen na van wie de student het mogelijk heeft gekregen en wie wellicht nog meer besmet zijn. We ondersteunen bij het waarschuwen van mensen die risico hebben gelopen, en zorgen dat zij ook worden behandeld. Zo nodig maken we eerst een afspraak op ons wekelijkse scabiësspreekuur en onderzoeken we of er inderdaad sprake is van schurft. 

Voorkomen is beter dan genezen

Er is geen inenting en er zijn geen medicijnen om niet besmet te raken met schurft. Je kunt wel de kans om besmet te raken kleiner maken door geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander te gebruiken. En door direct lichamelijk contact met personen die schurft hebben, te vermijden. 

Meer informatie over schurft en de behandeling is te vinden op  rivm.nl.  

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter