Sinterklaas, Kerst en het klimaat

Ja, het is weer bijna december, cadeautjesmaand! Leuk, maar het geeft natuurlijk ook de nodige stress. Wat moeten we nu weer kopen? Dat is een mooie vraag voor de klimaatburgemeester. Dan weet je in ieder geval wat het klimaat een goed idee vindt. Ik onderscheid drie categorieën: eten, een product zoals speelgoed of witgoed en een dienst.

Spulletjes

Alles wat we maken, kost energie en verbruikt grondstoffen. En dat heeft natuurlijk de nodige impact op het klimaat. Wanneer het ook nog eens kapot kan gaan, wordt het later vaak weer vervangen. Vergis je overigens niet. Ook recyclen kost veel energie. Koop je later een nieuw product ter vervanging belast je het klimaat zomaar twee keer. Dat hoeft helemaal niet. De kringloopwinkels liggen vol met vrijwel ongebruikte spullen. Voor een fractie van de nieuwwaarde. Speelgoed, kleding, kerstspullen, meubeltjes, bloemenvazen. Er is van alles te zien én te halen. Wanneer je iets weg wilt gooien, denk er dan ook eens aan wie je allemaal blij zou kunnen maken. Er zijn op Facebook genoeg verkoop- en ruilpagina’s.

Eten en drinken

Eten en drinken is voor het klimaat een veel beter cadeau. Eten en drinken heb je toch nodig. Kortom doe ook eens een pak stroopwafels cadeau, een pakjes thee met een thee-ei of koffiebonen. Of bier. Én koop alles lekker lokaal. Het mooiste is wanneer je er dan ook nog eens op let dat de boer een eerlijke prijs heeft gekregen. Zie je een Fair-trade logo, weet je zeker dat je goed zit.

Diensten

De derde categorie is een dienst. Wat is er nu leuker dan een bezoek aan de bioscoop? Een leuke (kinder)theatervoorstelling. Een zwembadkaartje of een bezoek aan de kapper of een masseur.

Ook een mooie tip voor het klimaat, bewaar inpakpapier voor een volgende keer. Gebruik eens een oud tijdschrift om in te pakken. Bewaar materiaal van internetbestellingen. Wist je dat er papieren plakband bestaat? Dat is zoveel beter dan plastic plakband.

Kortom, ik wens iedereen heel veel plezier en vooral mooie en hele duurzame feestdagen.

Arthur, de klimaatburgemeester

Heb je tips en ideeën voor de klimaatburgemeester? Mail mij op ArthurDeKlimaatburgemeester@gmail.com

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter