Gouda Kleurt Oranje

Gemeente Gouda is tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom hees wethouder Anna van Popering-Kalkman vandaag de Orange the World vlag voor het Huis van de Stad. Zowel de wethouder als Marieke Hoogeveen, voorzitter van de gezamenlijke projectgroep Orange the World Gouda, hielden een korte toespraak. De vlag wappert tot 10 december ter ondersteuning van de campagne Orange the World, die geweld tegen vrouwen en meisjes wil voorkomen en stoppen.

Wethouder Anna van Popering-Kalkman: “Mishandeling komt overal voor. Je hoort vaak ‘sterke vrouwen overkomt dat niet’, maar dat is helaas niet waar. Het is dus heel belangrijk om goed om je heen te kijken en mensen aan te spreken als je het idee hebt dat het niet goed gaat. Ik ben ontzettend blij dat deze Orange the World-week er is om daar extra aandacht aan te geven.”

Astrid den Haan

Verschil maken

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. In meer dan 100 landen wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale Dag van de Mensenrechten) 16 dagen lang actiegevoerd. In Gouda zijn de organiserende serviceclubs Soroptimisten Gouda en Zonta Gouda betrokken bij de acties.

Het thema van dit jaar is ‘Iedereen kan helpen geweld te voorkomen’. Belangrijk is om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag.

Acties in Gouda

De geplande activiteiten lopen uiteen van oranje aangelichte gebouwen en straatkrijt acties, tot een workshop zelfverdediging voor meiden. Er komt een ronde tafelgesprek, een collegetour en er wordt een filmavond georganiseerd. Tijdens de collegetour op maandag 28 november 2022 praat Olcay Gulsen (slachtoffer) met René Haring (dader) over het thema ‘Wat is er huiselijk aan huiselijk geweld?’. Iedereen wordt uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op de website van Orange the World.

Foto: Astrid den Haan

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter