Matthijs van Nieuwkerk blijft toch onze held

Althans dat was ie. Voordat bekend werd dat hij achter de deuren als een briesende gek te keer ging tegen zijn team en zijn mensen over de rooie joeg. Hoe graag je dit ook zou willen goedpraten. Grensoverschrijdend gedrag is altijd fout. Heel erg fout. In welke vorm dan ook. Toch zou het niet terecht zijn te vergeten dat Van Nieuwkerk jaar in jaar uit, avond aan avond beeldbepalende televisie van het allerhoogste niveau heeft gemaakt, Waarvan veel momenten in ons nationaal geheugen staan gegrift. Er zijn heel wat mensen groot geworden op het podium dat Matthijs voor hen bouwde. De bekende neuropsycholoog Erik Scherder. Rabo-econome Barbara Baarsma, tegenwoordig overigens zelf de weg aardig kwijt. Internetondernemer Alexander Klöpping. Bioloog Freek Vonk en cabaretier Peter Pannenkoek. Om een paar voorbeelden te noemen. Toegegeven er zaten ook af en toe vreemde vogels tussen. Zoals de nu omstreden Siewert van der Lynden.

Zonder van Nieuwkerk zou Snolleke Bollekes nog steeds de van links naar rechts springende carnavalskraker uit het Zuiden zijn. Niet de gevoelige Kemps. Die maandenlang op een begraafplaats in Parijs alles wilde leren over het Franse chanson. Wie Van Nieuwkerk in het laatste seizoen van deze ode aan het Franse lied enigszins kritisch observeerde, had wellicht zijn val aan zien komen. Niet langer de charmeur, maar een arrogante televisiester met een iets te zelfverzekerd loopje. Afgewisseld met schurende momenten van een zichtbaar gekwelde geest die opbiechtte maar heel weinig vrienden te hebben.

Dat wat wij bij EDGH.nl doen is natuurlijk kinderspel in vergelijking met de grote mensen in Hilversum. Toch blijven de formats waar van Nieuwkerk tot voor zeer kort bij betrokken was, een groot voorbeeld. Professioneel, verfrissend, charmant, lekker vlot, uitdagend en heel informatief.

Inmiddels verlaten de ratten het schip. André van Duin, Jort Kelder en Eus. Terwijl Van Nieuwkerk steeds dieper in de ellende zakt. Ze zaten aan zijn tafel. Buitelen nu allemaal over elkaar heen. Ze hebben het niet geweten. Niet gemerkt. Hooguit vertrok Matthijs, wanneer de uitzending niet zo gladjes was verlopen, met trillende neusvleugels en slaande deuren naar de redactie. Om later als de charmante gastheer weer neer te dalen.

Misschien moet Van Nieuwkerk wel in therapie. Toch is hij op een perverse manier zelf slachtoffer van het systeem. Te veel mensen keken toe en grepen niet in. Vanuit eigen belang en persoonlijk gewin. De kijkcijfers deden het zo lekker. De reclameopbrengsten maakten alles goed. Had de programmadirecteur of de baas van BNN/VARA de talkshow host op een gezonde manier even teruggefloten, dan was onze voormalige televisieheld misschien iets vaker gestruikeld aan tafel, maar we hadden nog steeds heel veel van hem gehouden.

AnneMarie Visser

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter