Dr J. Haitsmalezing over ‘lutherse Reformatie’ in Woerden en Bodegraven

‘De (lutherse) Reformatie in Stad en lande van Woerden tussen 1560 en 1600 in breed perspectief’ is het onderwerp van de Dr J. Haitsmalezing 2022 die Maarten Diepenbroek (1979) woensdag 23 november zal houden in de Lutherse Kerk te Woerden, Jan de Bakkerstraat 11. De aanvang is 20.00 uur en de toegang gratis. De lezing is georganiseerd door de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, actief in de regio tussen de provincies Zuid-Holland en Utrecht, ongeveer tussen Oude Rijn en Hollandse IJssel.

Diepenbroek is oud-voorganger van de Lutherse Gemeente Woerden (PKN). Sinds maart dient hij de Lutherse Gemeente in Arnhem. Als promovendus aan de Theologische Universiteit Kampen doet hij onderzoek naar ‘Martin Luther en de liturgische vernieuwing in het Nederlandse lutheranisme’.

Woerden en het daaraan ondergeschikte dorp Bodegraven hebben als enige (voormalig) rooms-katholieke parochies een lutherse periode gekend. Altaren en beelden werden hier langer gehandhaafd dan in andere kerkelijke gemeenschappen die omstreeks 1570 allemaal overgingen naar de ‘gereformeerde’ (calvinistische) religie. Het laatste gebeurde in 1594 uiteindelijk ook in Woerden en Bodegraven, waarmee een bewogen periode werd afgesloten…

Dr Jacob Haitsma (1913-2007) was tussen 1949 en 1978 nederlands-hervormd predikant te Woerden. Hij publiceerde veel over de Woerdense protestantse kerkgeschiedenis.

In de kooromgang van de Petruskerk te Woerden is het restant van een 16-eeuws sacramentshuis te zien, ooit bewaarplaats van de heilige hostie.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter