Burgers aan de macht

Het kan niemand zijn ontgaan. Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen door Engeland, Frankrijk en twee Duitse bisdommen. In 1672 kwam de Gouden Eeuw ten einde en lag het leven stil. Scholen, schouwburgen, banken en winkels waren gesloten. De economie belandde na jaren van welvaart in een niet te stoppen neerwaartse spiraal te. Het land leek reddeloos, de regering was radeloos en het volk – volgens de regenten – redeloos.

Na de brute moord op de gebroeders de Wit, de raadspensionaris en zijn broer, in Den Haag, greep de jonge prins van Oranje de macht. De Oude Maar zoals altijd begon de geschiedenis jaren eerder. Na de dood van stadhouder Willem II. De regenten namen de macht over in de Republiek. De Oranje dynastie werd op een zijspoor gezet. Het eerste stadhouderloze tijdperk brak aan en de burgers hadden de macht.

In een korte serie (gemaakt voor Schooltelevisie) neemt de NPO je mee terug naar die tijd en de gebeurtenissen die hebben geleid tot een heftige strijd waarbij Bodegraven, Zwammerdam én Nieuwerburg zwaar hebben geleden.

Meer informatie over de Oude Hollandse Waterlinie is terug te vinden op de site https://oudehollandsewaterlinie.nl/

Deel 1: Burgers aan de Macht

De eerste aflevering is hier terug te zien:

https://www.npostart.nl/het-rampjaar-1672-in-de-klas/14-11-2022/WO_NTR_20025939

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter