Nieuwste generatie PET-CT scanner in het Groene Hart Ziekenhuis

Een enorme aanwinst voor de inwoners van het Groene Hart: vanaf mei 2023 maakt het GHZ gebruik van de allernieuwste generatie PET-CT scanner, de OMNI Legend. Dit is de meest moderne PET-CT scanner die op dit moment op de markt is. Een scan hierin is veel comfortabeler en korter waardoor de patiëntervaring enorm verbetert. Extra bijzonder: het GHZ is het eerste ziekenhuis in Nederland dat tekende voor deze geavanceerde scanner.

Zieke cellen hebben vaak een hogere stofwisseling dan normale cellen. De PET-CT scanner maakt dit zieke weefsel met behulp van een kleine hoeveelheid ingespoten radioactieve vloeistof zichtbaar. Het apparaat stelt de aard én de plaats van de afwijking nauwkeurig vast. Ook brengt de scan in beeld of de behandeling met bijvoorbeeld medicijnen effect heeft gehad. Door de gedetailleerde beelden van deze PET-CT scanner kunnen afwijkingen van enkele millimeters worden ontdekt, wordt er vroegtijdig en nauwkeurig diagnose gesteld en gerichter behandeld. Onnodige behandelingen zoals operaties kunnen daardoor voorkomen worden. Bovendien is de scanner veel comfortabeler voor patiënten. De scanduur is korter, de tunnel ruimer en verlicht. Een hele fijne bijkomstigheid bij zo’n onderzoek.

De PET-CT wordt veel gebruikt bij de diagnostiek van kanker. Niet alleen om afwijkingen op te sporen, maar juist ook om bijvoorbeeld uitzaaiingen uit te sluiten. Het GHZ zet de PET-CT scanner daarnaast in voor opsporing van andere aandoeningen. Bijvoorbeeld om de behandeling van patiënten met onbegrepen koorts of ontstekingen te verbeteren. In de toekomst worden nieuwe toepassingen verwacht. De onderzoeken met de nieuwe PET-CT  vinden plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Lodewijk de Beukelaar, voorzitter van de Raad van Bestuur van het GHZ, tekende op maandag 12 september het contract met GE Healthcare.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter