Duurzame tips van de Klimaatburgemeester

Doe mee met de Klimaatweek, ieder stapje telt mee

Van 31 oktober tot 5 november is het de Nationale Klimaatweek en in 192 gemeenten zijn zijn ruim 250 klimaatburgemeesters aan de slag om iedere te inspireren dat een beter klimaat vandaag begint. Dat betekent niet direct dat je je dak vol moet leggen met zonnepanelen. Dat zou mooi zijn, maar niet iedereen heeft daar de middelen voor. Maar ieder stapje groot of klein helpt. In onze gemeente is Arthur van Dijk aangewezen als Klimaatburgemeester en tijdens de klimaatweek geeft hij iedere dag een tip. Om mee aan de slag te gaanm want dit is het moment om nog bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer (energie) te besparen.

Tip 1: De verwarming overdag en ‘s nachts.

Hoe laag je ‘s nachts de thermostaat van de verwarming moet zetten is afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd.

Is je huis slecht geïsoleerd, dan kun je het beste de verwarming ’s nachts flink terugdraaien. Dat scheelt veel geld en is beter voor het klimaat. Zet de thermostaat ’s nachts gerust vijf graden lager dan overdag en kruip lekker onder de dekens.

Is je huis goed geïsoleerd? Zet dan de verwarming twee of drie graden lager zetten. Vaak heeft de ketel dan ook een lagere capaciteit en dan hoeft deze in de ochtend niet zo hard te werken en daar bespaar je energie en dus geld mee.

Heb je een zeer goed geïsoleerd huis met alleen een warmtepomp? Hou dan dag en nacht dezelfde temperatuur aan. Dat is veruit het goedkoopst en zo help je het klimaat.

Kortom, denk een beetje groener, ook ‘s nachts!

Arthur van Dijk, Klimaatburgemeester 2022 Bodegraven-Reeuwijk

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter