Drie indrukwekkende concerten over water, oorlog en 350 jaar oude Waterlinie

De stichting Oude Hollandse Waterlinie organiseert in samenwerking met het Orkest van het Groene Hart een drietal concerten. Het orkest, onder leiding van dirigent Jim Benjamin Roodnat, speelt muziek met een relatie tot water, oorlog en strijd in het kader van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie.

Een van de partituren met de naam ‘1672’ is speciaal geschreven ter gelegenheid van dit jubileum. Een primeur dus op de komende concerten.

José Retra is de componiste en we vroegen haar hoe dat in zijn werk gaat, zo’n stuk schrijven.

‘Ik woon in vestingstad Woeden en ben bekend met het fenomeen ‘waterlinie’. Toen ik de vraag kreeg of ik voor de uitvoeringen in 2022 een stuk wilde schrijven over het Rampjaar 1672 en de slag om Woerden was ik direct enthousiast. Voor mij stond wel voorop om het ‘in de noten van nu’ te schrijven, dus met muziek van deze tijd de gebeurtenissen van eeuwen geleden weergeven. Ik heb me verdiept in het Rampjaar 1672/1673 en al die indrukken en elementen heb ik laten broeien waaruit vervolgens iets is gaan ontstaan. Daarbij moest het stuk ook combineren met en passen bij het orkest. Ik wilde de orkestleden en straks het luisterend publiek in het avontuur meetrekken, in het drama ‘er staat iets te gebeuren’, de spanning, het oprukken van de Fransen. Het was zoeken naar een melodie, en thema’s waarin dat allemaal is te herkennen.’

José gebruikt in ‘1672’ speeltechnieken waar de orkestleden even aan moesten wennen. Zo wordt de strijkstok omgedraaid en tikt de violist daarmee op de snaren. Dan ontstaan er interessante klanken die wat metalig aandoen. Andere violen gebruiken weer pizzicato (tokkelen met de vinger) en samen met de tonen van de snaredrum voel je de dreiging en de tragiek die in de lucht hangt. Het schrijnt en schuurt hier en daar in het werk. Ze verklapt vast dat het stuk niet eindigt met veel bombarie en een climax maar juist heel klein, omdat het land tijdens de bezetting flink heeft geleden en na de terugtocht van de vijand in een erbarmelijke staat achterbleef.

Foto:

Een modern stuk dus. Wat zal het publiek daar van vinden?

‘Het blijft heel begrijpbaar’, legt José uit. ‘De klassieke muziekstukken van Händel en Bach zullen bij het publiek wat vertrouwder overkomen en ja, ‘1672’ is zeker complex maar tegelijkertijd ook heel toegankelijk omdat je weet waar het over gaat. Ik had een heel ‘publiekspleasing’, meer commercieel stuk kunnen componeren maar dat zou een gemiste kans zijn en doe je alles en iedereen te kort. Het is immers 2022 dus ik schrijf hedendaagse muziek waarin veel mogelijk is.’

De reacties van de orkestleden zijn in ieder geval heel enthousiast zagen we onlangs op een repetitie en zeker is dat het publiek dat enthousiasme straks zal delen.

De concerten vinden plaats op:

19 november in Woerden in de Kruiskerk, Mesdagplein 4, 3443 CD Woerden. Aanvang 20.00 uur.

26 november in Gorinchem in de Grote Kerk, Groenmarkt 7, 4201 EE Gorinchem. Aanvang 20.00 uur.

3 december in Alphen aan de Rijn in de Adventkerk, Julianastraat 69, 2405 CG Alphen aan de Rijn. Aanvang 20.00 uur.

Kaarten bestellen? Stuur een mail aan contact@ohwl.nl

Meer informatie over de Rampjaarconcerten vind je hier https://oudehollandsewaterlinie.nl/nieuws/rampjaar-concerten/

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp