Willy en het egelhuisje

Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober/november tot maart/april houdt de egel zijn winterslaap. Ze overwinteren in een nest gemaakt van bladeren, gras, mos en houtjes of tussen blokken hout in een schuurtje. Egels zijn nachtdieren en is een beschermde diersoort.

Wij kwamen er achter dat er een egel bij ons in de tuin kwam doordat we egelontlasting zagen bij de restanten van het duivenvoer. Ja deze duiven zijn best kieskeurig. En de egel had schijnbaar erge honger. Onze Sam zit in de avond heel vaak in het raamkozijn en regelmatig ziet hij buiten wat en afhankelijk van wat het is, vreemde kat of in dit geval een egel, reageert hij.

In het geval van het egeltje heel leuk, ik kijken en jawel hoor zag hem scharrelen en water drinken uit een bakje wat in de tuin staat. Volgende avond was het weer raak, wat ons er toe deed besluiten om een egelhuisje te kopen. Zelf maken kan natuurlijk ook, maar dat kost meer tijd. Pas in de derde winkel kwam ik een zelfbouw pakket tegen van een leuk egelhuisje, het in elkaar zetten was zo gebeurd. Iedereen kan het. Het enige dat je nodig hebt is een schroevendraaier.

De huisjes zijn te koop variërend van ongeveer € 20.- tot wel € 150,-.. Tja, je hebt sociale woningbouw en villa’s, ook onder de egelhuisjes. Het huisje neergezet op een beschut plekje in de tuin, bladeren er in, kattenbrokjes bij de ingang erbij en dan maar wachten of het huis aantrekkelijk gevonden wordt. Niets gezien, maar de bladeren bij de ingang waren weg en ook geen kattenbrokjes meer. Maar was het nu door een egel of een kat opgegeten? Daar lopen er ook genoeg van in de buurt. Brokjes dus maar in het “binnenhuis” gelegd. En dan in spanning afwachten.

De avond valt, Sam ligt in de vensterbank en reageert… Gauw kijken en ja hoor daar liep egel door de tuin, waterdrinken en in looppas richting huisje. Dat staat beschut tegen regen en wind tegen ons huis aan. Gauw de camera gepakt en heel zachtjes naar buiten, ik hoorde de egel knabbelen op de brokjes. Hoe leuk !! Gauw het dak er af getild en een foto gemaakt, ook van de ingang. Leuk om te zien dat de egel het wegrestaurant heeft gevonden. Inmiddels is Willy, zoals we het egeltje genoemd hebben een vaste gast, elke avond zo tussen half 8 en 8 uur komt hij voor het eerst langs, drinkt wat, gaat dineren, nog wat drinken en dan vertrekt ie weer, soms pas een paar uur later.

Sam en soms ik hebben dan het nakijken. Waar hij verblijft weten we niet, het kan zijn onder struikgewas in onze tuin of onder de grote conifeer, daar zijn we nog niet achter. Maar plezier hebben we er wel van, Willy komt vast en zeker goed de winter door. Uiteraard hopen we dat hij veilig bij ons in het huisje komt overwinteren.

Cornelis Hagen

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter