Rood met witte stippen, de vliegenzwam

Wie kent de tekst van dit liedje niet? Op een grote paddenstoel rood met witte stippen Zat kabouter Spillebeen heen en weer te wippen Krak zei toen de paddenstoel met een diepe zucht Vloog kabouter Spillebeen met z’n beentjes in de lucht…

In het Reeuwijkse Hout is er elk jaar weer een aantal van deze bijzondere paddenstoelen te bewonderen, vaak ook op dezelfde plekken als voorgaande jaren. Als de eerste vliegenzwammen hun kop boven het maaiveld steken, zie je de foto’s al op Facebook verschijnen. Daar waar ze staan wordt veel gefotografeerd, zeker in de weekeinden als het mooi herfstweer is. Allemaal prima natuurlijk, het is ook genieten als je ze ziet staan, soms alleen, of nog als een bolletje, of met een mooie hoed, of al heel plat, en soms met meerdere bij elkaar. En heel soms met een kaboutertje!

Ik zie ze graag en ben dan ook met regelmaat daar te vinden. Vandaag viel het mij op dat in vergelijk met eergisteren er veel van de vliegenzwammen waren omgegooid. Door de wind of de regen kan het niet komen, van bij voorbeeld de twee plekken waar er 4 bij elkaar stonden, liggen alleen de stelen er nog. Ergens anders lagen de hoeden er naast. Het kan natuurlijk ook zijn dat er iemand niet van vliegenzwammen houdt, of er slechte ervaringen mee heeft en ze omgooit, of het zijn honden die er dwars door heen gerend hebben, al lijkt dat niet omdat er veel ook tussen de struiken staan. Hoe dan ook het is jammer dat het gebeurd. Velen met mij genieten van het moois van wat de Reeuwijkse Hout aan paddenstoelen te bieden heeft. Laten we allen zorgen dat we als we ze zien, we er niet met grote voeten door heen stampen, maar er met respect mee omgaan.

De natuur ruimt het zelf ook wel weer op. Daar is de mens niet voor nodig, zo laat deze foto ook wel zien

Cornelis Hagen

Natuurlijk bederf..

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter