Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt

Naar verwachting gaan door de energiecrisis, enorme prijsstijgingen en hoge inflatie, steeds meer mensen in de financiële problemen komen. Reden voor veel gemeenten, waaronder de grote steden, om met inzet van speciale teams deze mensen zo snel mogelijk in beeld te krijgen. Afgelopen maand kwam ook in de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk een dergelijke motie langs. Het CDA, LLBR en de PvdA vinden het belangrijk om niet achterover te leunen, maar proactief te monitoren wat er aan de hand is. Mocht het fout gaan dan kan snel en adequaat hulp geboden worden.

Sympathiek, maar nog niet nodig vonden de overige partijen, die een meerderheid vormden en de motie wegstemden. Beter eerst afwachten waar Den Haag mee komt. Op dat moment was het prijsplafond voor energie nog niet aangekondigd door het kabinet.

Doodordinair: het geld is gewoon op

Het verhaal achter deze politieke keuze, zo kwam naar voren, is even simpel als triest en zou onze gemeente een bedrijf zijn geweest, dan hadden de aandeelhouders, in dit geval de bewoners, allang de stekker eruit getrokken. Failliet verklaard en dat wat nog functioneerde zou verkocht worden. Maar zo werkt het niet in de politiek. De wethouders die voorheen aan het roer zaten toen het mis ging, mogen nu bijsturen in de hoop dat het uiteindelijk toch nog goed komt. Een stevige conceptbegroting, bezuinigingen en een enorme lastenstijging voor inwoners en bedrijven als steuntje in de rug.

Als gemeente hebben we niet de organisatie, noch het geld om inwoners die het moeilijk hebben nu al te kunnen steunen, zoals in veel gemeente op dit moment gebeurd. In beeld brengen is een mooi streven, maar wanneer je daarna toch niets kunt doen is het beter geen verwachtingen te wekken.

Energiekloof

Toch maakt de voor het armoedebeleid verantwoordelijke wethouder in onze gemeente zich zorgen. Ook hier stijgt het aantal inwoners dat gebruik maakt van de voedselbank. Zelfs het ‘rijke’ Reeuwijk heeft inmiddels een uitgiftepunt, waar je overigens ook kunt doneren. Zetten ouderen de verwarming een paar graadjes lager en is de groep mensen die een beroep doet op een eenmalige energietoeslag relatief flink gestegen.

Naast energie-armoede is er volgens de wethouder ook sprake van een energiekloof. De ‘rijken’ hebben hun duurzame voorzorgsmaatregelen kunnen nemen, zoals het aanleggen van zonnepanelen en warmtepompen. De ‘armen’, vaak woonachtig in sociale huurwoningen rest het aantrekken van een extra fleece. Het liefst een tweedehands, want dat is circulair. Het geld om te verduurzamen ontbreekt en dus blijft het gasverbruik iedere maand opnieuw hoog.

Het gekozen verwachtingsmanagement en daarbij horende politieke voorzichtigheid is allemaal te begrijpen en zelfs uit te leggen. Toch voelt het vreemd aan, wanneer een gemeenteraad niet voortijdig in beeld wil hebben welke inwoners gas, water, licht, huur of zorgverzekering niet meer kunnen betalen, maar liever afwacht tot het misschien wat laat is. Je zou zeggen genoeg vrijwilligersorganisaties die samen met de gemeente een ‘er op af-team’ kunnen vormen (*). Of misschien woningbouwverenigingen en lokale energie coöperaties aansporen sneller samen door te pakken.

Laten we dan toch maar weer eens met een quote van de grote Cruijff eindigen: Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.

Disclaimer

(*) Als gemeente heeft Bodegraven-Reeuwijk een ondersteuningsfonds voor inwoners die tegen incidentele noodzakelijk kosten aanlopen die zij zelf niet meer kunnen betalen. Dit fonds maakt onderdeel uit van het armoedebeleid en is beschikbaar voor gezinnen met een laag inkomen. Bij de beoordeling van ondersteuningsfondsaanvragen blijkt regelmatig dat er meer speelt. Met dit als uitgangspunt heeft de gemeente ervoor gekozen dat maatschappelijk werkers van uit het Sociaal Team uitvoering geven aan de regeling waardoor gelijktijdig gekeken kan worden naar mogelijkheden van een meer duurzame oplossing. Meer informatie hierover is op de website van de gemeente te vinden.

Daarnaast onderzoekt de wethouder Van der Heuvel op dit moment welke mogelijkheden er zijn om naar voorbeeld van initiatieven in Gouda een vrijwillig Duurzaamheidsklusteam te vormen.

Zo’n 300 Inwoners die via de organisatie Fermwerk een uitkering ontvangen, (bijstandsuitkering, IOAW-,IOAZ- of Bbz-uitkering) hebben automatisch recht op een energietoeslag. Daarnaast hebben ruim 650 inwoners in de afgelopen periode een eenmalige energietoeslag van 1.300 euro aangevraagd.

Meer informatie over de voedselbank is hier vinden https://voedselbankgouda.nl/

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp

Column:

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp