Gemeente verliest kort geding tegen Twitter

In het kort geding aangespannen door Bodegraven-Reeuwijk tegen de social media gigant Twitter is de gemeente vandaag in het ongelijk gesteld. Volgens de rechter heeft Twitter zich voldoende ingespannen om specifieke tweets over het vermeende satanistisch kindermisbruik te verwijderen. Het verwijderen van alle tweets over dit onderwerp zou inhouden dat ook berichten met bijvoorbeeld een journalistieke achtergrond automatisch verwijderd worden. De rechtbank oordeelde dat dit een stap te ver zou zijn.

De gemeente was half september naar de rechter gestapt omdat ze Twitter een lakse houding verweten. Volgens de advocaat zouden niet alleen berichten van de drie eerder veroordeelde complotdenkers, Joost Knevel, Micha Kat en Wouter Raatgever, verwijderd moeten worden, maar van iedereen die actief de complottheorieën verspreiden. De rechter ging niet mee in de eis van de gemeente. Het account dat lasterlijke en opruiende tweets heeft verspreid is gesloten en alle retweets zijn inmiddels verwijderd. Het social media kanaal is niet verplicht op eigen initiatief tweets te verwijderen.

De gemeente laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Het vonnis willen zij nu eerst verder besturen, voordat vnieuwe stappen overwogen worden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter