Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2022

Zaterdag 17 september werd om 10.00 uur in de Romeinse Herberg van Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Jack Veldman. Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.

De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling. 

De genomineerden 2022 (auteur – titel – uitgeverij):  

·               Linda Dielemans – Het lied van de vreemdeling – Uitgeverij Leopold 

·               Annet Huizing – Het Pungelhuis – Uitgeverij Lemniscaat 

·               Martine Letterie – Waarom de maan verdwijnt  – Uitgeverij Leopold 

·               Christine Linneweever – Altijd vluchten – Uitgeverij Kluitman 

·               Jeska Verstegen – Ik zal je bewaren – Uitgeverij Querido

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. Er zijn ook lessuggesties bij de vijf boeken van de shortlist beschikbaar voor het onderwijs.  


Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 12 enthousiaste lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. De kinderjury heeft op zaterdag 3 september een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000,-.   


De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs is een geldbedrag van € 1.500,-. De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Rutger van Driel, Monique Veldman en Moniek Warmer. 

De Archeon Thea Beckman en Jonge Beckman winnaar is…

De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2022 toe te kennen aan Het Pungelhuis  van Annet Huizing van Uitgeverij Lemniscaat.  

De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Annet Huizing met haar boek “Het Pungelhuis” bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2022. 
  

Annet Huizing – Het Pungelhuis- Uitgeverij Lemniscaat 

Puber Ole keert met zijn vader terug naar het huis van zijn opa in de Brabantse bossen, vlakbij de grens met België. Maar Ole wist tot voor kort niet eens dat hij een opa had. Volgens Ole’s vader omdat hij een vreselijke man was. Omdat ze het verwaarloosde huis niet verkocht krijgen, gaan Ole en zijn vader er maar wonen, terwijl zijn moeder 100 dagen naar Tibet op retraite is. Op zijn nieuwe school raakt Ole bevriend met de Poolse Anastazja en samen gaan ze op onderzoek uit. Zo ontdekt Ole waarom zijn vader niets meer met zijn eigen vader, Ole’s  opa, te maken wilde hebben. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw woedde er een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen (douanebeambten). Het Brabantse huis, het Pungelhuis, en zijn opa blijken daarin een cruciale en heftige rol gespeeld te hebben. 


De animatie bij Het Pungelhuis is gemaakt door Femke Hemelaar, student van de Willem de Kooning Academie.

Bekijk het volledige juryrapport op  www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter