De Haagse gasbubbel

Eating of heating? Dat schijnt in het Verenigd Koninkrijk voor veel mensen de grote vraag te zijn komende winter en al ligt er een zee vol zoutwater tussen, ook in ons land dreigen veel mensen in een rap tempo financieel in de problemen te geraken. In augustus tikte de inflatie maar liefst de 13% aan. Een record waar niemand trots op hoeft te zijn. Vooral veroorzaakt door energieprijzen, die keer op keer door het dak blijven gaan. Het is inmiddels al zover gekomen dat bedrijven tijdelijk hun deuren sluiten en de bakkers dreigen te stoppen met bakken.

Wie had dat ooit verwacht. In een land waar jarenlang de bomen zo onbeperkt hoog in de hemel bleven groeiden, dat iedere beleidsmaker vergat een plan b achter de hand te houden. Maar of het nu gaat over de gasmanipulaties van Poetin of de mislukte energietransitie die er maar doorheen wordt gedramd, uiteindelijk betaalt de gewone man de rekening voor iedere crisis. Rechtsom aan de energieleverancier of linksom via de prijsstijgingen of hogere belastingen.

Volgens ingewijden heeft het kabinet geld achter de hand om energiebedrijven ‘te hulp te schieten’ als klanten niet kunnen betalen. Niemand mag straks in de kou komen te zitten, als het ooit nog een keertje gaat vriezen. Dat is natuurlijk een mooi gebaar. Ware het niet dat het neo-liberale spook waarin het bedrijfsleven keer op keer nationaal, regionaal én lokaal in hoofdletters wordt geplaatst boven het belang van de gewone mens, toch echt in veel gevallen de veroorzaker is van al die ellende. Kortom in plaats van opnieuw een vangnet te creëren voor de energiebedrijven, die op het moment miljarden winsten schijnen te maken, is het wellicht een verfrissend idee eens aan de kant van de omvallende burger te gaan staan.

Het kabinet roept op vooral niet met energiestress te blijven zitten en aan de bel te trekken. Bijvoorbeeld door bij de gemeente een aanvullende bijstandsuitkering of een energietoeslag aan te vragen. Maar die zijn vanzelfsprekend bedoeld voor de allerlaagste inkomens en is je pensioentje of inkomen zelfs maar een eurootje te veel, dan heb je dikke pech. Laat staan wanneer er een modaal inkomen binnenkomt. Bovendien wat heb je aan een toeslag om een energierekening te betalen, wanneer aan de andere kant de dagelijkse boodschappen mede door de stijgende energieprijzen net zo onbetaalbaar dreigen te worden.

 Inmiddels is het consumentenprogramma Kassa van BNN/Vara een nationale actie begonnen #ikredhetnietmeer om de politiek duidelijk te maken dat financiële drama’s dreigen buiten de Haagse bubbel. Nog niet zo lang geleden waren nationale # bedoelt voor inzamelingsacties voor verre landen getroffen door dramatische rampen. Een aardbeving, oorlog, genocide of overstroming. Waar is het toch misgegaan in ons kleine lieve landje?

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter