Een aangepaste weg……vereist aangepast gedrag

Het zal niemand ontgaan zijn dat we een mooie Zoutmansweg en Raadhuisweg hebben gekregen….
Geen rood/witte plastic blokken meer, wel andere belemmeringen en waar ook aan gewend moet worden is dat er veel fietsers gebruik maken van de nieuwe fietspaden. Ook al zie je toch frequent nog fietsers op het PadVanAlles, wat overigens toegestaan en prima is!

Een prachtig geëgaliseerde weg is het geworden, met mooie lange rechte stukken waar je kunt slalommen… helaas zien veel automobilisten dit ook nog als een reden om eens flink op het gaspedaal te trappen. Dit strakke wegdek nodigt dat ook wel een beetje uit. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van de 30 km weg. In het najaar nog de beplanting en de bomen en dan is het een plaatje. Mag ook wel, want het heeft heel veel geld gekost.

Een aangepaste weg… moet ook gaan leiden tot aangepast gedrag, dus netjes 30 km rijden daar waar mogelijk, langzamer indien nodig, fietsers op de rode fietspaden blijven, bromfietsers en scooters ook jullie snelheid (naar beneden !!) aanpassen.
Er zijn nog een tweetal verkeerslichten en die worden nogal eens, zo heb ik helaas al vaak gezien, genegeerd door vooral (brom)fietsers, terwijl deze toch echt niet voor niets op rood springen.
Zeker bij de Groen van Prinstererlaan steken veel kinderen over naar het Nijntjepad, richting de scholen. Ook ouders op de fiets met kinderzitjes, kortom het toch meer kwetsbare verkeer.
Zo ook bij de oversteekplaats bij de verbindingsbrug waar veel scholieren, ook kleuterklasjes, over steken.

Gewoon inhalen maar..

Ergo, ik doe een nadrukkelijk beroep op alle inwoners, alle bezorgers (!!!) , bus- en vrachtverkeer, pas je snelheid aan al naar gelang de drukte en waar je rijdt. Hou rekening met de fietsers op de fietspaden, vooral bij de belemmeringen en het tegemoetkomend verkeer.
Fietsers gedraag jullie ook!! Niet uitzwenken, niet met 3 of meer naast elkaar, en zeker niet met je telefoon spelen.  Besef dat jullie deels worden gebruikt als verkeersremmende maatregel! En dat kan best gevaarlijk zijn, zeker bij inhalen.. het is nu eenmaal ook vaak druk, zeker tijdens de spits.

De verkeersregels is schijnbaar ook een dingetje. Verkeer van rechts heeft voorrang, recht doorgaand verkeer ook.  Voetgangers die oversteken? Ook voorrang!

Zijn er ook minpunten? Jawel, zo hoor ik regelmatig, de zebrapaden bij de kruispunten (Koebrug en Reeuwijkse brug) worden gemist, ook al is dat geen vereiste op een 30 km weg, maar voor velen geeft dit net dat extra stukje zekerheid en voor automobilisten ook net extra herkenbaarheid dat het oppassen geblazen is.

Natuurlijk is niet iedereen het eens met de herinrichting, ja helaas, ook ik had liever een wat breder fietspad aan de slootkant gezien in plaats van een PadVanAlles, maar deze weg ligt er nu eenmaal en is er niets meer aan te doen.

Accepteer het en wees een “heer of dame in het verkeer”…


Leuker kunnen we het niet maken, veiliger wel !

Cornelis Hagen

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter