PvdA stelt vragen over exploitatievergunning Loetje

De PvdA Bodegraven-Reeuwijk heeft vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders over de voorwaarden die zijn opgenomen in de exploitatievergunning voor restaurant Loetje dat donderdag 18 augustus voor het eerst zijn deuren opende aan het einde van de Notaris D’Aumerie in Reeuwijk. De afgelopen week verschenen er in het Algemeen Dagblad en bij EditieGroeneHart.nl een aantal artikelen, waarbij met name het aantal genoemde zitplaatsen vraagtekens heeft opgeroepen bij de fractie van deze partij. Hoewel de benodigde vergunningen inmiddels al wel zijn verstrekt aan het restaurant, zijn ze officieel nog niet gepubliceerd.

160 gasten of 160 zitplaatsen
Achteraf lijkt het allemaal juridische haarkloverij, maar begin vorig jaar werd er in de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk nog verhit gediscussieerd hoe in de herziening van het op deze locatie geldend bestemmingsplan waterdicht verwoord kon gaan worden dat er geen sprake mocht zijn grootschalige horeca-activiteiten. De verschillende plannen die door de projectontwikkelaar daarvoor waren ingediend voldeden keer op keer niet aan de destijds geldende voorwaarden. Bovendien had een juridische procedure, aangespannen door omwonenden en de Roei- en Zeilvereniging, verenigd in de werkgroep Werkgroep Veilig en Bereikbaar Reeuwijk (VBR), een bouwstop opgeleverd.

Hoewel de gemeenteraad het met elkaar eens was dat een restaurant op deze locatie toegevoegde waarde zou hebben, was men naarstig op zoek naar een glasheldere formulering, waardoor het aantal verkeersbewegingen en parkeerdruk beperkt zou blijven. Geheel ongebruikelijk werd in het nieuwe bestemminsplan daarom niet langer gesproken over de grootte van de horecagelegenheid in de zin van het aantal m2, maar het aantal zitplaatsen. Maximaal160 in totaal.

Formulering losgelaten
Die letterlijke woorden zijn nu door het College losgelaten. In de vergunning zou niet langer over het aantal zitplaatsen worden gesproken, maar over het aantal gasten/couverts. Volgens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is die stap gemaakt vanuit praktische overweging. Een zitplaats vertalen naar zitmeubel zou inhouden dat de ondernemer voortdurend loopt te sjouwen met stoelen van binnen naar buiten en andersom.

Of dit uiteindelijk in de praktijk gaat betekenen dat handhaven een stuk moeilijker wordt doordat er ‘extra stoelen’ aanwezig zijn, zoals destijds werd gevreesd, zal in de praktijk moeten blijken. De PvdA verwacht in ieder geval opheldering van de wethouder en gaat de vragen ook inbrengen in de eerstvolgende commissievergadering. Loetje Reeuwijk is voorlopig zeer beperkt open. Iedere donderdag tot en met zondag van 12:00 tot 21:00 uur.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter