Lekker kakken in andermans tuin.

De lezer is gewaarschuwd. Dit keer misschien een wat onsmakelijk verhaal, maar het lijkt inmiddels een sport te worden in het plassengebied. Tot grote overlast van veel bewoners en wee je gebeente wanneer je er iets over zegt. Vrijwel altijd volgt dan die grote mond die tegenwoordig zo vanzelfsprekend lijkt. Met het toenemen van de stroom wandelaars, fietser en waterrecreanten neemt het aantal menselijke uitwerpselen in het buitengebied evenredig toe. Hoe zie je het verschil? De eerste hond die zijn billetjes afveegt met een papiertje en dat achterlaat moet nog geboren worden.

Verbijsterende huiseigenaren vinden regelmatig een achtergelaten souvenirtje in de tuin en op Facebook verschijnen af en toe foto’s van waterrecreanten die met de broek op de enkels op de rand van de boot hun behoeften doen.  

Wat betreft die hondenpoep, daar geldt een opruimplicht voor. Volgens de plaatselijke verordening ben je verplicht altijd een opruimzakje bij te hebben en mocht het zover komen, direct de grote boodschap van je favoriete huisdier op te ruimen. De bijbehorende boetes zijn niet mis. Respectievelijk € 100 (niet paraat hebben opruimmiddel) en € 150 (niet opruimen). Mocht je toevallig een BOA tegenkomen.

Goed nieuws voor de wildkakkers. Het mag! Tenminste zolang je het maar niet in de bebouwde kom doet. Daar mag het alleen op de daarvoor bestemde plaatsen. In privétuinen mag het natuurlijk nooit, maar zodra je het gemeentebord passeert kun je lekker gaan zitten in iedere berm die je tegenkomt.

Nu zul je maar moeten en wat betreft plassen is daar alles bij voor te stellen. De grote boodschap is natuurlijk een ander verhaal. Het is niet alleen vies en onsmakelijk. Het is ook nog eens een bedreiging voor de volksgezondheid.

Misschien is het wel een mooi agendapunt voor de eerste gemeenteraadsvergadering na het zomerreces. Een uitbreiding van artikel 4:8 ‘Mocht je moeten dat overkomt de beste, maar buiten de bebouwde geldt voor de grote boodschap, ook van de mens, altijd een opruimplicht.’  Inclusief een hele fikse boete voor de overtreder natuurlijk. De pakkans is klein, maar financiële gevolgen zijn groot.

Aan alle dispensers voor hondenzakjes die overal zijn te vinden in onze gemeente voegen we gewoon een regeltje toe. Geschikt voor hond en baas!

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter