Bodegraven verliest een van zijn meest veelzijdige kunstenaren: Alphons van Leeuwen

Vandaag bereikte ons het bericht dat de bekende en meest veelzijdige Bodegraafse kunstenaar Alphons van Leeuwen op 87-jarige leeftijd is overleden. Veel heeft hij betekend en hij was een inspiratiebron voor vele jong kunstenaars. Wat zo kenmerkend is voor het werk van Alphons van Leeuwen is vooral de enorme veelzijdigheid en het grote talent.

Alphons begon zijn lange carrière op dertienjarige leeftijd in Utrecht, waar hij een opleiding volgde tot koperslager, ciseleur, graveur, goud- en zilversmid bij de firma Brom. Maar na negen jaar sloeg Alphons zijn vleugels uit en ging aan de slag als decorateur  in een pottenbakkerij en leerde daar de vaardigheid van keramische technieken met als resultaat het opzetten van een kleine zelfstandige pottenbakkerij onder de naam SERIA.

Religie heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Alphons. De van huis uit rooms katholieke kunstenaar werkte dan ook begin jaren zestig bij Harry van der Heijden in Bodegraven, een atelier in kerkelijke kunst. Ook in zijn latere werk als zelfstandig kunstenaar kwam dit thema terug, waarbij hij niet schuwde om ook een kritisch geluid in zijn kunstwerken te laten horen. Bijvoorbeeld tegen de misstanden rondom het kindermisbruik in de kerk.

In ieder materiaal vond Alphons inspiratie

In de loop van de jaren zestig zette Alphons van Leeuwen de stap naar het bestaan als zelfstandig kunstenaar, waarbij hij zowel in opdracht werkte als eigen werk maakte. In bijna elk materiaal dat de Bodegraafse kunstenaar tegenkwam vond hij zijn inspiratie. Of het nu brons, koper, keramiek, ijzer, glas of gewoon een leeg melk pak was. Zijn oeuvre is dan ook indrukwekkend en buitengewoon veelzijdig te noemen. Beeldende kunst, prenten, schilderijen en tekeningen. Ook in onze gemeente zijn veel kunstwerken terug te vinden.

Vorig jaar juli ontving ontving Alphons samen met zijn vrouw Hennie, zijn steun en toeverlaat, uit handen van voormalig burgemeester Christiaan van der Kamp de Erepenning van de gemeente Bodegraven. Zijn laatste expositie was in Het Groene Harthuys , waar werken getoond werden die Alphons gemaakt had tijdens de eerste Corona lockdown.

Namens alle medewerkers van EditieGroeneHart wensen wij zijn vrouw Hennie, kinderen en kleinkinderen veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies van een bijzonder mens.

Ter gelegenheid van in ontvangst nemen van de erepenning maakte EditieGroeneHart.nl vorig jaar een dubbelinterview van Alphons van Leeuwen samen met zijn vrouw Hennie over hun bewogen en veelzijdige leven.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter