Zorgen LLBR over woningaanbod voor jongeren na verzoek Den Haag

De fractie van Lokaal Liberaal Bodegraven Reeuwijk maakt zich zorgen over een opdracht die de gemeente Bodegraven-Reeuwijk vanuit de overheid zou hebben gekregen om binnen 6 weken 33 statushouders te voorzien van een woning. In vragen aan het college wil de politieke partij weten of dit aantal afkomstig is uit een reguliere taakstelling of een extra vraag vanuit het rijk betreft. Het aanbod van huurwoningen is al jaren onderwerp van zorg binnen de gemeente, die vooral jongeren treft. Veel van hen staan jarenlang ongewenst op de wachtlijst voordat een geschikte woning wordt gevonden. Ook het bedrijfsleven in de gemeente dringt al jaren aan op een adequate aanpak van dit probleem. Wegtrekkende jongeren in een vergrijzende gemeente heeft op termijn grote gevolgen voor de lokale arbeidsmarkt.

Lokaal Liberaal verbaast zich waarom Bodegraven-Reeuwijk net als meerdere gemeenten niet heeft geweigerd om aan deze vraag te voldoen. Frank Rijkaart, gemeenteraadslid voor LLBR, maakt zich grote zorgen of het hier ja zeggen een opmaat zou kunnen zijn naar het afstaan van de gehele sociale woningvoorraad zoals in Utrecht de komende maanden het geval is. “Wat ons betreft dweil je met de kraan dicht maar De VVD staatssecretaris zegt dat we gewoon harder moeten dweilen! Zonder zicht op wanneer het lek gedicht is. Natuurlijk moeten we oog hebben voor statushouders en de zwakkeren van de samenleving, maar als je bedenkt dat er in Nederland ruim 30.000 dak en thuislozen zijn en vele wachtenden op de woningmarkt dan is dweilen met de kraan open geen beleid waar ik achter kan staan”

Vanuit die gedacht komt ook de vraag wat de overheid richting de gemeente gaat doen om de kosten te compenseren. Met name waar het gaat om het oplopende tekort voor eigen jongeren. Daarnaast wil LLBR weten wat de gemeente gaat doen om de wachtende jongeren te compenseren.

Uiterlijk 7 september moet het college de vragen beantwoorden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter