Ook lokaal lijkt hitte uit woningmarkt te trekken

Door de sterk gestegen hypotheekrente in combinatie met de torenhoge huizenprijzen lijkt de woningmarkt in ons land in een impasse te zijn gekomen. Die conclusie volgt uit een analyse van De Hypotheker, een van de grootste adviseurs op het gebied van hypotheken in ons land. Ook Esmé Meijer van makelaarskantoor Vreeken & Meijer aan de Van Tolstraat in Bodegraven heeft het gevoel dat “de gekte er een beetje vanaf is.” Volgens de Bodegraafse makelaar staan huizen langer te koop, maar nog steeds is de verkooptijd gemiddeld een maand.

Marisca-Celine van Leeuwen van het Reeuwijkse Femme Makelaar profileert zich eerder als ’boutique’ Makelaar en focust zich niet zozeer op de huizenmarkt in Bodegraven-Reeuwijk, maar op het duurdere segment vooral in de regio. “De afgelopen jaren werd eerst een huis gekocht waarna het eigen huis in de verkoop werd gezet. Immers je huis verkoop je toch wel. De laatste tijd zien we wel meer spanning bij verkopers die inmiddels al een ander huis hebben gekocht.

Voorlopig lijkt het erop dat een groeiende groep kopers de kat uit de boom kijkt en een pas op de plaats maakt nu de economische vooruitzichten versoberen. Volgens het onderzoek van de hypotheker begint merkbaar te worden dat mensen door de stijgende hypotheekrente minder kunnen lenen en dat gaat uiteindelijk zijn weerslag hebben in de huizenprijzen. Dat zijn ook de verwachtingen van Esmé Meijer en Marisca-Celine van Leeuwen.

“Door de hogere hypotheekrente kunnen woningzoekenden op dit moment minder lenen. Hierdoor staat de betaalbaarheid van woningen nog verder onder druk, zeker aangezien de lagere leencapaciteit – mede door de krappe woningmarkt – nog niet terug te zien is in lagere huizenprijzen.”

Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker.

Overbiedingen

Bij  Femme Makelaars zien ze overigens nog steeds dat flink overboden wordt op de vraagprijzen. ‘Zeker in het segment onder de EUR 700.000 staan we versteld van de enorme vraag en gemak waarbij vaak met slechts beperkte voorbehouden voor financiering een bod boven de vraagprijs wordt gedaan.

Dat komt ook overeen met de cijfers uit het onderzoek van de hypotheker. 74 Procent van de mensen die zich op dit moment oriënteren op het kopen van een huis is ook nu nog bereid te overbieden.

Ondanks dat de hitte uit de markt lijkt te trekken blijft het dus zaak volgens Menno Luiten, commercieel directeur van de Hypotheker, om het tekort aan woningen op de politieke agenda te houden. Marisca-Celine van Leeuwen sluit zich daarbij aan. ‘De oplossing zien we vooral op politiek niveau waarbij nieuwbouw, doorstroming van met name de oudere generatie en splitsen van woningen gestimuleerd zouden moeten worden’.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter