“Gewoon je boerenverstand gebruiken!”

Het moet niet gekker worden. Donald Trump, zelf onderwerp van een onderzoek naar zijn rol in de bestorming van het Capitol, komt op voor onze boeren en beschuldigt onze regering klimaatdictators te zijn. Met een dreigend “You’re next!” eindigt hij krachtig zijn betoog. Waar we een paar jaar geleden nog trots waren dat we met elkaar een potje zaten te ‘polderen’, zijn we ineens internationaal het voorbeeld geworden van de ‘staat tegen de burgers’. Een ouderwets ‘hullie tegen zullie’.  Een emotie die een grote groep burgers inmiddels ook voelt. Aangewakkerd door politici die hier baat bij hebben of personen die hier geld aan verdienen.  De overheid als onderdeel van een kwaadaardig complot, die er op uit is om in het verlengde van het World Economie Forum ‘de burger arm, maar gelukkig te maken’, terwijl we gemicrochipped worden naar idee van Bill Gates door middel van het Covid Vaccin.

Eerlijk gezegd geloof ik zelf niet in die complotten. De tijd zal het leren, maar er is wel wat aan de hand. De overheid maakt er een zooitje van. We varen zonder visie van de ene crisis naar de andere en beleidsmakers, zowel nationaal als lokaal, dreigen in hard tempo van ons te vervreemden. Terwijl de grote -nog steeds- zwijgende, meerderheid alleen maar verwacht dat problemen worden opgelost. Het liefst met een beetje perspectief. Daarvoor zijn ‘ze’ gekozen en daarvoor betalen ‘we’ belasting.

Een paar weken geleden adviseerde voormalig wethouder Gerrit van Eijk zijn opvolgers in een interview kort en krachtig. “Gewoon je boerenverstand gebruiken!”. Volgens mij het beste advies dat je op dit moment aan de overheid kan geven. De vraag is of ze luisteren.

Want hoe welwillend de overheid ook is. De tafels waaraan het beleid wordt gemaakt zitten tegenwoordig te vol met duurbetaalde adviseurs en advocaten. Die werken langs theoretische modellen en ingewikkelde wetten. Geleerd in de schoolbanken. Zonder zelf ooit met de poten in de modder te hebben gestaan. Zonder de pijn of onmacht te voelen, die hun adviezen teweeg kunnen brengen. Het overheidssysteem is een verdienmodel geworden, waarin burgers te vaak worden platgewalst en het bedrijfsleven te vaak mag meeschrijven. Het gaat niet langer om oplossingen, maar om de vervolgopdracht, waarin ondertussen de betaler bepaalt.

Zoals bij het WKO systeem in Weideveld. Daar is alles misgegaan wat mis kan gaan. Eteck heeft er alle baat bij mooi weer te spelen. De gemeente heeft grove inschattings- en wellicht juridische fouten gemaakt en een groepje burgers speelt een hele ‘hardnekkige lastig te handelen’-luis in de pels. Misschien kan voormalig kritisch gemeenteraadslid Kersbergen hier iets leren van zijn voorganger en partijgenoot Van Eijk.

Je verschuilen achter een mooi ‘glossy’ nieuwsbrief, een team advocaten en antwoorden aan de raad, waarmee je keurig het bordje schoonveegt. Het zijn voorbeelden van ‘old school’ overheid. Traditionele ‘cover-ups’ van een gemeente die niet durft toe te geven dat er fouten zijn gemaakt, waar zij een rol in hebben gespeeld.

Wat inwoners betreft ligt de oplossing nooit in ‘een cijfermatig je gelijk willen halen’, maar in het begrijpen en horen van emoties en belangen. Dus gewoon je mouwen opstropen en met alle partijen aan tafel. In het midden een pot koffie en met elkaar net zolang door polderen. Totdat iedereen er het hoogst haalbare ‘beste’ gevoel bij heeft. Zonder adviseurs, zonder advocaten.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter