Reekalveren gezien rondom de Nieuwkoopse Plassen

Vroeg in de ochtend wist boswachter bij Natuurmonumenten Peter Verwoerd een reegeit met haar twee reekalveren in de Nieuwkoopse Plassen op beeld vast te leggen. Diezelfde week werd er op dezelfde plek een reebok gezien, hoogstwaarschijnlijk de vader van de twee. Collega-boswachter John Pietersen vertelt: “Reeën zijn al jaren bezig met een opmars in ons land, maar in het Groene Hart bleef deze trend lange tijd uit. Gelukkig behoort de Nieuwkoopse Plassen sinds enkele jaren weer tot het leefgebied van de ree. De ree behoort tot het grofwild, het grootste wild dat in Nederland rondloopt. Het blijft bijzonder om zulke elegante dieren rond te zien lopen in het gebied.’’ 

foto: Natuurmonumenten

 

Reekalfjes

Reekalfjes worden geboren tussen half mei en half juni. Als de kalveren net geboren zijn, zijn ze nog te jong om hun moeder bij te houden in de zoektocht naar voedsel. Om te voorkomen dat de kalveren uitgeput raken, laat de moeder ze achter op een beschutte plek. De kalfjes liggen dan doodstil in het gras of struikgewas en wachten geduldig af tot hun moeder terugkomt. Reekalveren liggen daarom een groot gedeelte van de tijd alleen op hun schuilplek.  

Boswachter John Pietersen: “Een reegeit laat haar kalfjes nooit zomaar achter. Mocht je ergens een kalf zien liggen, raak het dan niet aan! De kalfjes raken dan hun geur kwijt en worden niet meer herkent door hun moeder. Goedbedoelde hulp kan er dan juist voor zorgen dat de reegeit haar kalfjes verstoot.” Na vier tot zes weken is het reekalfje sterk genoeg om met moeder op pad te gaan. De kalveren hebben een jaar om zelfstandig te worden, daarna moeten ze op zoek naar een eigen territorium.  

Online daten is er niets bij!

De paringstijd bij reeën wordt ook wel de bronst genoemd. De bronsttijd valt tussen half juli en half augustus. Boswachter John Pietersen: ‘’Hoge temperaturen hebben een positief effect op de brons-activiteit. Gezien de tropische temperaturen van afgelopen week is de kans groot dat de bronsttijd al in volle gang is!’’ Hoe gaat dit in zijn werk? Tijdens de bronsttijd gaan de reebokken op zoek naar de reegeiten. Als een reegeit het territorium van de bok betreed, laat ze feromonen achter in haar urine en ontlasting. Aan de hand van deze feromonen kan de bok precies bepalen of hij kans maakt bij haar! Als blijkt dat de geit in de stemming is, zet de bok de zoektocht in. De reegeit laat weten waar ze is door piepende geluiden te maken, dit heet ook wel fiepen.

Nadat de bok verschillende malen de geit heeft beslagen, verlaat hij de geit en gaat op zoek naar een andere geiten. De zwangere geit gaat weer terug naar haar kalveren uit de vorige worp. Hoewel de reegeit nu zwanger is, groeit de embryo niet meteen. Na de bevruchting deelt de eicel zich slechts een paar keer, waarna de ontwikkeling stopt. De embryo begint past te groeien eind december. Dit zorgt ervoor dat de reekalveren op het meest gunstige moment worden geboren, het voorjaar! Na de winter is er weer voldoende voedsel te vinden en is de reegeit in opperbeste conditie om haar kalveren te verzorgen.

foto: Natuurmonumenten

Zelf op pad

De bronsttijd is de beste tijd om reeën te spotten. De reebokken zijn namelijk minder schuw dan normaalgesproken. Dit komt omdat ze minder bezig zijn met hun omgeving en volledig gefocust zijn op het vinden van reegeiten. Reeën zijn het meest actief in de ochtend, vroeg uit de veren dus! Verder maak je de grootste kans als je zo stil mogelijk bent. Vaar één van onze kanoroutes om geruisloos door het gebied te varen. Op de website van Natuurmonumenten en de app Natuur Routes staan al onze wandel-, kano- en fietsroutes.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter