Lekker zelf ijs maken, zo gedaan

(Consumptie)ijs is volgens de definitie ‘een gerecht of lekkernij dat in bevroren toestand wordt gegeten’ en volgens een Chinese voedingsleer is het vooral verstandig om alleen ijs te eten wanneer het uitzonderlijk warm is. De kans is groot dat je de afgelopen dagen menig ijsje hebt verorberd en misschien ben je zelfs een echte fan en eet je gewoon ijs het hele jaar door.

Meestal gaat het dan om ijs dat je haalt bij een van die heerlijke ijsspeciaalzaken in de regio, die in de meeste gevallen ook nog eens zelf die bevroren lekkernij draaien. Of gewoon uit het vriesvak bij de super om de hoek. Wist je dat je ijs ook heel eenvoudig thuis kunt maken zonder ijsmachine? Voor de basis heb je alleen maar melk (380 ml) slagroom (160 ml) en suiker (90 gr) nodig.

De romige structuur van ijs ontstaat door het toevoegen van zuurstof

Doe alle ingrediënten in een maatbeker of kom en mix met een staafmixer net zolang totdat er een dikke lodderige vloeistof ontstaat. Als het ijsmengsel klaar is doe je het in de vriezer. Overigens wordt in een ijsmachine het ijs voortdurend luchtig gedraaid, terwijl het bevriest. Daardoor wordt zuurstof opgenomen en ontstaan geen ‘harde ijskristallen’. Heb je ooit een bak consumptieijs te zacht laten worden en opnieuw ingevroren, dan weet je precies wat hier wordt bedoeld .

Blender

Zonder ijsmachine is het moeilijker om hetzelfde romige resultaat te krijgen, maar je kunt een heel eind in de buurt komen. Een handige tip is het mengsel invriezen in vormpjes voor ijsklontjes. Het is dan makkelijker te verwerken en vriest sneller in. Neem er wel de tijd voor. Ongeveer 12 uur.

In de laatste fase doe je de blokjes in een blender en hakt het op het hoogste vermogen fijn. Het eindresultaat is iets minder romig dan de ‘Italiaanse’ ijsco, omdat er tijdens het proces minder zuurstof is aan toegevoegd.

Natuurlijk kun je ook nog allerlei stukjes bevroren fruit of andere ingrediënten toevoegen. Wist je dat de uitvinders van ‘Ben & Jerry’, Ben Cohen en Jerry Greenfield, gewoon naar de supermarkt gingen en ter plekke verzonnen wat ze door hun ijs zouden mengen? Het wereldberoemde ijsmerk dat voor 300 miljoen in handen kwam van Unilever, is ooit begonnen met een cursus ijsmaken die de heren hebben gevolgd. Kosten $ 25!

Top vijf ijszaken in de regio (in willekeurige volgorde!)

  1. David’s Gelato, Lange Tiendeweg 23, Gouda
  2. IJssalon Torina, Voorstraat 93, Woerden
  3. De Zoete Inval, Marktstraat 11 Bodegraven
  4. IJssalon Janssen, Koninginneweg 28, Boskoop
  5. IJssalon Roberto, Leeuweringenstraat 1, Oudewater

Opa Antonio, bekend vanwege zijn diverse standplaatsen in het Plassengebied van Reeuwijk, mag natuurlijk niet onvermeld blijven.

Bij Natuurhoeve Stein kun je ook heerlijk ijs halen. Ambachtelijk gemaakt door boerin Ivanka van biologische melk. In verschillende smaken om je vingers bij af te likken! (Boeren IJs | 8 overheerlijke smaken | Hoeve Stein (hoeve-stein.nl))

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter