Expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart’ geopend

Op maandag 18 juli was wethouder Robin Kersbergen samen met Landal parkmanager Arjan van Esveld de eerste bezoeker van de expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart’. De expositie bevindt zich in een ‘tiny house’ bij de ingang van het Landalpark De Reeuwijkse Plassen. De expositie is deze zomer voor iedereen die dat wil bij deze ingang naar de Reeuwijkse Plassen te bezoeken. De reizende expositie is bedoeld om inwoners, ondernemers, agrariërs, overheden en iedereen die geïnteresseerd is op een laagdrempelige manier te informeren over het thema. De expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart’ laat via een ‘skyline’ van het Groene Hart alles over bodemdaling zien; wat het is, wat de gevolgen zijn voor de dorpen en op het land, wat er aan gedaan wordt en wat u er zelf aan kunt doen.

Bodemdaling door slappe bodem

Het tiny house is gemaakt van lisdodde en zwarte els. Dat zijn gewassen die goed groeien op natte veenbodem. Dat is de soort bodem die we in Het Groene Hart hebben; een slappe bodem met veel water erin. Als je een huis of weg op deze slappe bodem bouwt, zal deze zakken door zijn eigen gewicht. Als je het water er uitpompt, bijvoorbeeld om de grond bruikbaar te maken voor de landbouw, klinkt de bodem in. In steden en dorpen zorgt bodemdaling voor verzakkingen; schade aan wegen, kapotte waterleidingen en plassen op straat na een hoosbui. In 1000 jaar tijd is de veenbodem wel vijf meter gedaald. De expositie in dit huisje laat zien hoe we met natuurlijke materialen uit onze grond in de toekomst huizen kunnen bouwen (bio based bouwen). De natuurlijke materialen kunnen na eventuele sloop van het huisje opnieuw gebruikt worden voor andere bouwprojecten (circulair bouwen).

Stel uw vraag aan een deskundige

De expositie is deze zomer te vinden bij de ingang van het Landal park. Geregeld is er iemand aanwezig die uw vragen kan beantwoorden. Op de andere dagen kunt u zelf een kijkje nemen bij de expositie. Het tiny house is dagelijks open tussen 9 en 19 uur.

Regio Deal Bodemdaling Groene Hart

De expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart’ is ontwikkeld door de provincie Zuid-Holland, provincie Utrecht, gemeente Alphen aan den Rijn en gemeente Woerden en is onderdeel van de Regio Deal Bodemdaling Groene Hart. De Regio Deal Bodemdaling Groene Hart is een samenwerkingsverband van acht regionale overheden, de rijksoverheid, kennisinstellingen, agrarische sector, bewoners en bedrijfsleven. Samen werken we aan een aanpak voor het omgaan met bodemdaling. Dit doen we door het uitvoeren van meer dan twintig projecten. Ook in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk worden hiervoor projecten uitgevoerd. De kennis en oplossingen die in de regio worden verzameld, kunnen ook op andere plaatsen in Nederland en mogelijk internationaal worden toegepast. Wilt u meer informatie over de Regio Deal? Kijk dan op www.bodemdalingdebaas.nl.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter