Kunstenaars geven in tentoonstelling INGEZETENEN hun Gouda door

I N G E Z E T E N E N  is een project speciaal voor de viering van 750 jaar Gouda en vindt plaats van 20 juli t/m 11 september 2022. In dit project zijn het dan ook de Goudse bewoners die zelf onderdeel zijn van meerdere bijzondere kunstwerken. Aan de tentoonstelling nemen ruim 20 Gouds ingezeten kunstenaars deel met elk een eigen visie op 750 jaar Gouda. Resultaat is een bijzonder boeiende kunstroute over het fraaie GOUDasfalt-terrein met een mooie diversiteit aan kunstwerken en stof tot nadenken.

Kunstenaars reflecteren, blikken terug en vooruit, bevragen de tijd, gebeurtenissen en de toeschouwer, brengen debat op gang en maken zichtbaar. Met elkaar maken zij verbinding zichtbaar, geven zij beeld en stem aan “the TALK of het TOWN” en geven zij Gouda aan de toekomst door.

Een tentoonstelling in beweging – kunstenaars aan het werk

Omdat een stad altijd in beweging is, wil deze tentoonstelling naast verbinding ook beweging en levendigheid zichtbaar maken. Aan het begin van de tentoonstelling zullen een aantal kunstenaars hun werk installeren. Anderen werken in de periode door, ontwikkelen hun werk verder. Het proces is zichtbaar voor het publiek en er zal telkens iets nieuws te ontdekken zijn!

Beeldend kunstenaar Arjenne Vossepoel begon een interactief project met Goudse bewoners. Zij zette hen op de foto en maakte een eindeloze loop van de portretten, die zij projecteert op een lege stoel. Ook tijdens de expositieperiode gaan de fotoshoots door, de geschiedenis en tijdlijn gaat immers door en de ‘loop’ groeit mee. Resultaat is een eregalerij van ‘ingezetenen’, als een ode aan de ‘eeuwige Gouwenaar’. De foto’s zijn vanaf 1 augustus voor de deelnemers gratis te downloaden van de website.

Om het begrip ‘ingezetenen’ verder uit te werken vroeg zij ook andere Goudse kunstenaars hun visie op 750 jaar Gouda te geven. Matthé van Oostrom laat met zijn werk zien dat het feest grote hoogten kent plaatste zijn installatie van kleurige muzikanten op de welbekende ‘arm’ op Goudasfalt. Ook Houtkunstenaar Jan Mostert laat zich bij het maken van nieuwe werk niet alleen inspireren door de geschiedenis van de stad, maar vooral ook door het terrein van GOUDasfalt, waar zijn atelier is gevestigd.

Kees Vossestein bedacht dat Gouda over 750 jaar hoogstwaarschijnlijk een verdronken stad zal zijn en opteert voor adoptie door een hoger gelegen locatie om de stad te kunnen behouden. Manja Kindt (naar Groningen verhuisd Gouds kunstenaar) adopteert het plan van hem om in een verdwenen Gronings wierdedorp (terpdorp) plannen uit te werken voor een toekomstbestendig Goudse wierde. Goudse kunstenaars leveren hiervoor de ontwerpen. Tijdens de tentoonstellingsperiode zullen telkens nieuwe grote schetsen verschijnen bij de tentoonstelling. Deze zullen tevens in Groningen te zien zijn en resulteren in een videoregistratie van de migratie van de stad.

Ria Volk levert de bouwers en de sjouwers middels haar portretserie. In haar fotoproject portretteert zij op haar tochten door Gouda de werkers die wij buiten op staat in het voorbij gaan tegenkomen. De mensen die de stad bouwen en onderhouden en zonder wie een stad niet bestaan kan.  Resultaat is een line-up van inmiddels honderden werkmensen, die te zien zijn bij de expositie. Een aantal foto’s wordt ook in Groningen tentoongesteld (als werkmensen voor de te bouwen Goudse wierde).

Paul Daelmans tekent drijvende tuinen als idyllische oplossing voor een toekomstbestendig Gouda. Kees Hendriks graaft metaalobjecten uit de toekomst op en Birgitta Sundstöm Jansdotter portretteert de Goudse vrouwen uit de geschiedenis en haalt hen uit de schaduw in het licht voor hun rol op het Goudse en soms zelfs wereldtoneel.

Aldus een kleine greep uit de bijzondere bijdragen van de ruim 20 exposerende kunstenaars.

Rondleidingen en andere activiteiten

Aan het begin van het terrein (in het laboratorium links) vindt u naast een binnenlocatie van de tentoonstelling tevens een informatiepunt en kleine ARTshop. In het weekend zijn er rondleidingen door kunstenaars, kunnen kinderen hun ‘eigen stad’ bouwen en vinden er  fotoshoots plaats, waaraan de bezoeker kan deelnemen.
Voor de bezoekers is er daarnaast ook veel aan het terrein zelf en haar vaste

‘bewoners’ te ontdekken, zoals  de ateliers en bijvoorbeeld de warmoezerijtuin, het stadsstrand, horeca en meer.

We geven Gouda door aan de toekomst

Aan het einde van de zomer zal het tot standgebrachte op bijzondere wijze worden overgedragen aan het Gouda van de toekomst!

Deelnemende kunstenaars

Arjenne Vossepoel, Birgitta Sundstrom Jansdotter, Edith Cammenga, Eenvoudige vrouwen (EV), Fenna ter Haar, Jan Mostert, Johan Sietzema, Kees Hendriks, Maja Etman, Manja Kindt, Marin de Jong, Marrianne Waalwijk, Matthé van Oostrom, Nelly Geluk, Paul Daelmans, Ria Volk, Stellan Aanhane, St. Het Blauwe Kind e.a.

Tentoonstellingsperiode: 20 juli t/m 11 september 2022

Openingstijden: woe t/m zo 12 – 17 uur

Adres: GOUDasfalt, Gouderakse dijk 32, 2808 NG  Gouda
Het terrein is lopend, met de fiets of het pontje vanaf de Goudse binnenstad bereikbaar.

Voor meer informatie: mail arjenne.vossepoel@gmail.com of bezoek de website artgouda.com

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter