Hitteplannen van kracht. Let op het wordt heel warm

Het wordt niet zo maar warm. Begin van de week kunnen we ons schrap zetten, want er zijn recordtemperaturen voorspeld. De afgelopen weken werden Spanje en Frankrijk getroffen door een hittegolf en die warme lucht trekt nu steeds verder naar het noorden. Volgens de voorspellingen kan het kwik in sommige delen van ons land de komende dagen oplopen tot 30 en zelfs 38 graden.

Hitteprotocol en Nationaal Hitteplan

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) waarschuwt om uitdroging en oververhitting te voorkomen. Vooral ouderen, babys en chronische patiënten zijn op deze warme dagen extra kwetsbaar. Hou rekening met een aantal eenvoudige tips en ventileer de woning goed. Als het kan (inbraakveilig) ‘s nachts. Bijvoorbeeld door ramen tegen elkaar open te zetten, zodat een luchtstroom ontstaat. Maar in ieder geval ‘s ochtends.

Vanaf maandag 10.00 stelt Rijkswaterstaat zelfs een landelijk hitteprotocol in. Zo worden een aantal bruggen in ons land gekoeld om problemen te voorkomen. Ook worden weggebruikers met pech extra snel van de weggehaald. Het advies is om extra water én een paraplu/parasol mee te nemen. Dat klinkt wellicht overbodig, maar de temperatuur boven het asfalt kan oplopen tot 50 graden. Mocht je pech krijgen, dan zijn deze voorzorgsmaatregelen belangrijk.

Hou elkaar in de gaten

Misschien wel de belangrijkste tip. Hou elkaar in de gaten. Vooral de meest kwetsbare groep mensen zijn niet altijd zichtbaar. Even langs een ‘buur op leeftijd’ of een patiënt kan levens redden.

Tips om het koel te houden

Icoon voldoende drinken

Drink voldoende
Drink water, thee of koffie. Ook als u geen dorst heeft, want ouderen hebben minder dorstgevoel. Matig het gebruik van alcohol.
Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
 

Icoon zorg voor koelte

Houd uzelf koel
Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur).
Tip: maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche.
 

Icoon houd uw woning koel

Houd uw woning koel
Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning.
Tip: zorg voor extra koele frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.
 

Icoon zorg voor elkaar

Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.
Tip: Ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.
 

Icoon medicijnen en hitte

Medicijnen en hitte
Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoord wordt. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden.
Overleg met uw apotheek of huisarts als u vragen heeft over het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter