Koel de zomer door

De zomervakantie is net begonnen en de eerste zomerse dagen hebben we al achter de rug. Tijdens warme dagen is het belangrijk om koel te blijven. Dat kan bijvoorbeeld door het koeler maken van uw omgeving. Dit noemen we klimaatadaptieve maatregelen.

Welke maatregelen helpen tegen hitte?

U kunt uw huis koeler houden door zonwering aan de buitenkant van uw huis te installeren, goed door te luchten als het buiten koeler is dan binnen en de woning goed te isoleren.

Maar u kunt ook uw huis én omgeving een stuk koeler maken door meer groen aan te brengen. Een groene omgeving houdt namelijk minder warmte vast dan een omgeving met veel stenen. Denk bijvoorbeeld aan meer gras en planten in de tuin of balkon of een groene gevel. Bomen of pergola’s met planten houden het ook koeler en geven schaduw op het terras. Ook kunt u denken aan een groen dak op onderdelen van uw huis met een plat dak. Zo straalt er minder hitte uit naar de omgeving, blijft de ruimte onder het dak koeler en wordt tijdens een zomerse stortbui ook nog eens het water vastgehouden!

En om al het groen water te kunnen geven kunt u regenwater opvangen, bijvoorbeeld in een regenton. Zo kunt u tijdens droge periodes de planten watergeven zonder daarvoor veel drinkwater te gebruiken. Bovendien helpt een regenton om tijdens piekbuien het riool te ontlasten.

Subsidie

Wilt u ook uw tuin vergroenen, een groen dak installeren of een regenton aanschaffen? Gemeente Bodegraven-Reeuwijk vindt klimaatadaptatie een heel belangrijk onderwerp. Daarom is er een subsidie voor klimaatadaptatieve maatregelen. De gemeente vergoedt tot € 500 van uw kosten bij het vergroenen van uw tuin of andere klimaatadaptatieve maatregelen. Vind meer informatie over die subsidie of over klimaatadaptatie in onze gemeente in het algemeen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter