Elzenstammen: van Raadhuisweg naar Kalverbroek

De elzenbomen die tot dit jaar de Raadhuisweg en Zoutmansweg sierden, hebben een tweede leven gekregen. De stammen zijn tot palen verwerkt ter versterking van de natuurvriendelijke oever bij een natuureiland in de Reeuwijkse plas Kalverbroek. Dit eiland is alleen vanaf het water te zien, dus door watersporters. Als u varend vanaf de Platteweg de plas Vrijhoef oversteekt en vervolgens afbuigt in noordelijke of zuidelijke richting naar de Nieuwenbroek of Kalverbroek, ziet u de elzenstammen in de oever terug.

Circulaire economie

Aan de Raadhuisweg en de Zoutmansweg zijn ongeveer zestig elzen weggehaald vanwege de herinrichting van het gebied. Het hout is  ter beschikking gesteld aan Peter en Jochem Hoogendoorn van het bedrijf GSN. Dit bedrijf beheert meer dan tien hectare eigen natuurgebied. Het punt waar de elzenpalen nu in gebruik zijn, ligt sterk op de wind. Bij westenwind lopen er forse golven vanuit de plas Vrijhoef richting de Achterwetering. De palen komen hier daarom als golfbreker goed van pas, om het achterliggende natuureiland te beschermen en in stand te houden. 

‘Dit hergebruik van stammen heeft veel voordelen,’ vertelt Van John van Gemeren van Watersnip Advies. ‘Zo sla je er CO2 mee op onder water. Dat is klimaattechnisch heel voordelig. Onder water blijft hout langer bestaan en elzenhout is hier heel geschikt voor. Ook draag je zo bij aan de circulaire economie. Het ‘afval’ van de ene klus wordt weer gebruikt voor een andere klus. De afvalstroom hoeft niet afgevoerd te worden. Het gaat gewoon van de ene kant van het plassengebied naar de andere kant.’

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter