Oefening Baart Kunst zoekt nieuwe leden

Muziekvereniging Oefening Baart Kunst, ook bekend als OBK Driebruggen werd op 3 mei 1928 opgericht.  De vereniging is een fanfare van ongeveer 40 leden en kenmerkt zich als een gezellige club waar echter op hoog niveau wordt gemusiceerd. Sinds jaar en dag vinden de repetities op donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur plaats in het Dorpshuis “Custwijc” in Driebruggen. De zaal die daarvoor wordt gebruikt is vernoemd naar een icoon van de vereniging: Arie van Zwieten.

In zijn bestaan heeft de vereniging een constante groei doorgemaakt. Illustere dirigenten zoals Piet Muit en Wim Bayense hebben OBK op een steeds hoger niveau gebracht. De huidige dirigent Mark van Mil heeft het werk van zijn voorgangers succesvol voortgezet. Mark heeft vanaf 2001, waar hij als jonge dirigent naar de vereniging kwam, het orkest verder ontwikkeld waardoor het in 2004 promoveerde naar de 2e divisie. Dit niveau heeft men tot op heden kunnen handhaven, wat een prima prestatie is in het woelige weer waarbinnen de meeste muziekverenigingen in Nederland zich in de huidige tijd bevinden. 

Eigen aspiranten opleiding

OBK heeft naast het “groot” orkest een eigen aspiranten opleiding, indertijd opgezet door Piet Muit. Een aantal ‘oude” leerlingen zijn nog steeds lid, anderen zijn door persoonlijke omstandigheden uitgevlogen en spelen bij landelijk gerespecteerde orkesten. De individuele leerlingen krijgen les van een docent. Bij voldoende muzikale vaardigheden kunnen de aspiranten deel uit gaan maken van het Opleidingsorkest. Dit staat onder leiding van dirigent Frank Ohm, die ook saxofoondocent is. In samenwerking met de fanfare Linfano uit Linschoten worden de slagwerkers opgeleid. Ook kent OBK een mooi saxofoon ensemble dat op de concerten regelmatig te horen is.

Per jaar geeft OBK meerdere concerten. Terugkerend zijn het Voorjaars-, Plein (met verloting) – en Najaar concert. Ook wordt er regelmatig meegedaan aan festivals in den lande en soms buitenland. Rond de Kerst begeleidt het orkest de Kerstdienst in de PKN-kerk te Waarder. Rond Driekoningen vindt de begeleiding plaats van de gelijknamige dienst in het klooster te Haastrecht. Kers op de taart is het deelnemen aan een Concours dat om de 5 jaar moet worden bijgewoond om de klassering in de 2e divisie te bestendigen. Ook kan hier worden gepromoveerd naar de volgende (1e) divisie als de prestaties daarnaar zijn.

Straatorkest

Het ‘straatorkest’ verzorgt onder meer de muzikale omlijsting bij het binnenhalen van Sint-Nicolaas, Koningsdag, Dodenherdenking of het binnen halen van de Avondvierdaagse. En ja, aan het einde van het jaar worden weer de traditionele oliebollen gebakken waar menigeen van kan smullen. Al deze aspecten benadrukken de veelzijdigheid van de vereniging.

De Covid periode heeft net zoals voor iedereen en het verenigingsleven in de meest brede zin enorme impact gehad. Voor OBK betekende dit ongeveer 2 jaar geen repetities. Inmiddels is de draad weer opgepakt en heeft de vereniging bewezen veerkrachtig te zijn. Er wordt weer gerepeteerd en concerten gegeven; dat zijn de dingen die OBK het liefst doet.

Zoals eerder gezegd, OBK staat synoniem voor gezelligheid en fijn goede muziek maken. Nieuwe leden zijn altijd welkom en kunnen worden opgeleid of ingepast als de ervaring er al is. Denk er eens over na. Meer info op  www.obkdriebruggen.com.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter