Ooievaar drama slot

Tja, de natuur heeft veel kanten, vaak zijn het mooie beelden en mooie verhalen. Dit verhaal heeft een heel droeve afloop. Wat zo mooi begon met een nest, hoog op het wagenwiel aan de Nieuwdorperweg, is helaas helemaal fout gegaan.  

Er heerst vogelgriep in het land en dat heeft ook onze omgeving bereikt. Vermoedelijk heeft een van de ouders iets gegeten wat besmet is geweest. Vervolgens is dit aan de kuikens gevoerd, waardoor er op 9 en 10 juni de eerste kuikens dood over de rand werden gegooid.  Een week later op 15 juni werd het laatste kuiken gezien, het lag dood op de rand van het nest. Afgewacht of de ouders ook dit over de rand zouden kiepen, maar dat gebeurde niet.  
 
In samenspraak met de huiseigenaren werd besloten om zelf het kuiken er af te halen, de brandweer kwam niet want die doen niets met dode dieren, de dierenambulance had geen vrijwilligers ter beschikking, en bij nader inzien mochten ze ook niets vanwege het geldende vervoersverbod.  

Dus werd er een constructie gebouwd om bij het hoge nest te kunnen komen.  Het viel overigens nog niet mee om het kuiken eraf te krijgen, lag vast ergens deels onder een tak vast of zo.   

Gezinsdrama
De dag daarop bleek ook vader ooievaar ziek, was ernstig verzwakt en op een nabij gelegen grasveld zat hij treurig aan de slootkant. Hoe sneu, zijn partner, het vrouwtje bleef alleen achter op het nest.  

Een dag later zat ze aan de overkant van de straat hoog op een schoorsteen, waar ze wel zicht had op haar partner.  
Op zondag 19 juni werd zij ook getroffen door het virus en zat ze ineengedoken op de grond. Ze is toen nog wel bij haar partner aan de slootkant gezet, zodat ze in ieder geval samen waren.  

Helaas is ze de dag daarop overleden. Het mannetje heeft het nog uitgehouden maar is in de nacht van 20 op 21 juni alsnog overleden. 
Beide dieren zijn door de gemeente opgehaald. 

Vogelgriep?
En zo eindigt een verhaal over een prachtig ooievaarsnest met 3 mooie jonge kuikens, in een gezinsdrama.  
Hopelijk wordt het nest komend jaar weer bewoond, wie weet wel door het kuiken van vorig jaar, dat ze toen samen hebben grootgebracht. 
 
Vogelgriep is een dierziekte die voor kippen, kalkoenen en eenden gevaarlijk is. Deze zeer besmettelijke ziekte kan jaarlijks terugkomen in Nederland. Vogelgriep (aviaire influenza) komt Nederland binnen via trekvogels of door import van pluimveevlees. Vogelgriep is dodelijk. 

Het DWHC is het nationaal wildziekten centrum dat ziekten onder in het wild levende dieren in Nederland signaleert en onderzoekt, de opgedane kennis verspreidt en adviseert over eventuele risico’s voor mens en dier. Fijn dat zij dit willen doen! Zo komen we toch nog te weten wat de doodsoorzaak is geweest. Ik heb contact gezocht met het DWHC om te vragen of zij het dode dier konden ophalen om te onderzoeken op de doodsoorzaak. Vanwege het  vervoerverbod kon dit nog niet, maar dat is inmiddels geregeld.  

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter