Dura Blocks winnaar Challenge Toekomstbestendige Woningbouw

Een app om in 3 fases toekomstbestendige modules aan je huis bij te bouwen. Hierdoor kunnen starters betaalbaar instappen op de woningmarkt en kan de woning meegroeien met de bewoners. De woning wordt in stappen klimaatadaptief, natuurinclusief en uiteindelijk ook energiepositief. Met dit idee won Dura Blocks de Challenge Toekomstbestendige Woningbouw.

“Dura Blocks is een terechte winnaar”, aldus gedeputeerde Anne Koning. “Ook de andere teams hadden mooie oplossingen. We zien kracht in de combinatie van een aantal oplossingen. Als provincie zetten we ons samen met onze partners in om deze teams te helpen bij een volgende stap.”

Tijdens de Challenge Toekomstbestendige Woningbouw brachten voor de gelegenheid samengestelde teams de woning van de toekomst een stap dichterbij. Zij verkenden hoe we kunnen voldoen aan de noodzaak om zowel energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief, gezond, emissieloos als biobased en circulair te bouwen.

Concrete oplossingen

Juryvoorzitter Sybren Steensma: “Mooi om te zien dat alle teams zo breed naar het vraagstuk van toekomstbestendig bouwen gekeken hebben. Daarbij hebben de winnaars ook een echt concrete oplossing ontwikkeld. Nu komt nog de stap om na te denken over een businessplan en de financiering.”

De tweede prijs van de challenge ging naar Groen Gemutst die woningen willen bouwen in een groene deken. De derde prijs ging naar Matchmaker, die op wijkniveau mensen bij elkaar brengen die naar een andere woning willen. Litehome kreeg een eervolle vermelding voor het idee om natuurinclusief te bouwen met de boer voor landbouw voor eigen gebruik en bouwmaterialen.

Haalbaar, betaalbaar, opschaalbaar

De winnende teams werden beloond met een prijzenpakket. Verder komen 5 teams in aanmerking voor begeleiding en een bedrag van €75.000 om de oplossing uit te werken. Doel is dat de ideeën uiteindelijk ook echt in de praktijk worden toegepast. De jury beoordeelde de voorstellen op basis van 4 criteria: toekomstbestendig, haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar.

Er is nú al veel mogelijk op het gebied van toekomstbestendig bouwen. We zien dat er al op veel verschillende manieren energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief, gezond, emissieloos en biobased of circulair wordt gebouwd. Maar niet alles is betaalbaar en op grote schaal toepasbaar. De ideeën die binnen de challenge uitgewerkt werden, dragen eraan bij dat woningen straks in de praktijk aan álle duurzaamheidseisen kunnen voldoen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter