Is honing eigenlijk wel zo gezond?

Wat hebben appels, peren, maar ook tomaten en koffie gemeen? Ze zijn er dankzij de bij. Bijen zijn onmisbare bestuivers en vormen daarmee een belangrijke schakel in onze voedselvoorziening. Er zijn maar liefst 350 wilde bijen en met veel soorten gaat het niet goed. Een aantal rassen is zelfs al uitgestorven in ons land, doordat het natuurlijke leefklimaat van de bij al jaren enorm achteruitgaat.

Dat geldt niet zozeer voor de honingbij, die officieel niet eens gerekend wordt tot de wilde bij. Overigens zijn honingbijen hele vriendelijke diertjes. In tegenstelling tot de veel agressievere wesp zullen ze alleen steken wanneer het volk wordt belaagd of wanneer ze klemraken tussen onze kleding. Wist je trouwens dat alleen honingbijen én hommels een angel hebben?

Honing is de bijenvoorraadkast voor de winter

De honingbij is overigens wel de meest voorkomende bijensoort in ons land. In tegenstelling tot veel wilde bijensoorten die solitair (alleen) leven, leven ze in grote volken van ongeveer 10.000 bijen (in de winter) tot 40.000 bijen in de zomer. Net als andere bijen halen honingbijen nectar op, maar ze doen dit in veel grotere hoeveelheden dan dat het volk zelf nodig heeft. Het overschot wordt opgeslagen als honing in zelfgemaakte raten en dankzij deze voorraad kan het volk de wintermaanden overleven wanneer er geen bloemen zijn.

Is honing eigenlijk wel zo gezond?

Hoewel onbewerkte honing een puur natuurlijk product is, is het als zoetstof niet gezonder dan gewone suiker. Het veel gehoorde argument dat de suikers in honing gezonder zijn omdat het een natuurlijke suiker, is klopt dus niet. Honing bevat een combinatie van glucose en fructose en dat suiker uit honing een ander effect op je lichaam zou hebben, bijvoorbeeld omdat het een gezonde verhouding van glucose en fructose’ bevat, is wetenschappelijk nooit bewezen.

Minder calorieën

Dan het goede nieuws, 100 gram honing bevat wel minder calorieën dan dezelfde hoeveelheid suiker. Dat komt omdat dezelfde hoeveelheid honing meer water bevat. Daardoor is honing minder zoet dan suiker en in praktijk gebruiken veel mensen dus net iets meer honing dan dat ze suiker zouden gebruiken. Kortom op de calorieënteller wordt per saldo geen winst geboekt.

Honing bevat veel vitamines en mineralen

Dat zou kunnen, maar de wetenschap is daar nog niet over uit en voor de honing die in de supermarkt ligt gaat die vlieger vrijwel nooit op. Dit komt omdat deze honing vaak sterk verhit, gefilterd en bewerkt is, waardoor veel vitamines en mineralen verloren zijn gegaan.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stofjes die onder andere ook in cacao en veel verse groenten voorkomen en waarvan is bewezen dat ze celschade kunnen voorkomen. Toch is nog veel onduidelijk. Bijvoorbeeld hoe groot deze werking is. Het klopt dat honing veel antioxidanten bevat, maar daarmee is op dit moment dan ook alles gezegd. Gezondheidsclaims mogen niet gemaakt worden. Overigens is het gehalte antioxidanten niet hetzelfde voor iedere soort honing. Donkere soorten bevatten een hoger gehalte dan lichte honing.

Honing werkt genezen

Laten we het vooral niet over honingdrop hebben, maar een zere keel, een flinke hoest. Veel mensen zweren bij een lepeltje honing dat wonderen zou doen. Aan honing wordt dan ook als huis-tuin-en-keukenmiddeltje heel wat geneeskracht toegedicht, maar helaas zijn ook daar nog geen waterdichte wetenschappelijke bewijzen voor te vinden.

Toch is er wel hoop, want een paar belangrijke onderzoeken hebben laten zien dat honing een belangrijke antibacteriële werking kan hebben. Bijvoorbeeld bij het ontsmetten van huidwondjes. Het gaat dan wel om pure onbewerkte vrij kostbare honing uit slecht een paar delen van de wereld. Ook is aangetoond dat honing als probiotica een gunstige werking heeft op de darmflora, maar dat geldt voorlopig alleen nog maar voor muizen.

Niet alle honing is echte honing

Een beetje honing op zijn tijd is dus misschien niet eens zo’n slecht idee, maar het blijft suiker, dus met mate. Let dan vooral op welke honing je koopt. Om de productiekosten te verlagen is aan veel honing in de supermarkt gewone suiker toegevoegd of -nog erger -krijgen de bijenvolken suikerwater. En vergis je niet in de bestrijdingsmiddelen die in de honing terecht kunnen komen.

Kortom, ga je voor honing als een gezonde variant op tafelsuiker, kies dan voor een biologische honing. Het liefst rechtstreeks van de imker. Bijvoorbeeld die van de Hortus Populus in Bodegraven.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter