Vóór 5 juli solliciteren naar burgemeesterschap

Bodegraven Bodegraven-Reeuwijk is een stap verder op weg naar een nieuwe burgemeester in de vacature die vorig jaar september ontstond door het vertrek van Christiaan van der Kamp, de laatste permanente drager van het ambt. De gemeenteraad besloot 9 juni een vertrouwenscommissie in te stellen om kandidaten te beoordelen. Die commissie opereert vanwege de privacy van betrokkenen in het geheim: een soort ‘commissie stiekem’ dus, zoals de Tweede Kamercommissie voor de inlichtingendiensten. Leden zijn de voorzitters van elk van de negen politieke fracties in de raad.

Tot het moment waarop een nieuwe eerste burger letterlijk aan de ketting wordt gelegd – de ambtsketen krijgt omgehangen – neemt waarnemer Erik van Heijningen of de dan fungerende loco-burgemeester de honneurs waar. Van Heijningen doet dat met verve en zichtbaar plezier, maar heeft eerder te kennen gegeven dat hij geen blijvertje is.

Kroonbenoeming

Hoewel burgemeesters nog altijd bij koninklijk besluit worden benoemd door ‘de Kroon’ (het staatshoofd in samenspraak met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) na een eerste selectie van kandidaten door de commissaris van de Koning in de provincie, heeft de gemeenteraad een grote vinger in de pap bij het bepalen van de uiteindelijke keus. Hiertoe stelt de raad een profielschets vast waaraan gegadigden moeten voldoen; ook dit gebeurde 9 juni. Men deed dat niet op eigen houtje, maar na uitgebreide inspraak via een vragenlijst waarop burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties konden reageren.

Profielschets

Buurgemeenten en samenwerkingspartners werden eveneens geraadpleegd. Het resultaat was een overzicht van belangrijk gevonden aandachtspunten voor de nieuwe burgemeester en eigenschappen of competenties: “contact met de inwoners om te weten wat er speelt” werd 86 keer genoemd, een “financieel gezonde gemeente” 74 keer, “transparant en integer bestuur” 65 keer en “openbare orde, veiligheid en handhaving” 52 keer; hoog scorende eigenschappen waren “betrouwbaar en integer” (64 keer), “zichtbaar aanwezig en benaderbaar” (63 keer), boven de partijen staan (55 keer) en “daadkrachtig en duidelijk” (49 keer).

Het profiel werd tijdens de raadsvergadering overhandigd aan de Zuid-Hollandse commissaris Jaap Smit; hij was daarvoor naar Bodegraven gekomen.

Verhuizen gewenst

De raad is blijkens de uitvoerige schets op zoek naar een alleskunner. De “sterke en ambitieuze bestuurder, voor wie Bodegraven-Reeuwijk niet persé het eindstation van zijn of haar loopbaan is”, wordt geacht zich direct of anders uiterlijk binnen een jaar in de gemeente te vestigen. Om kandidaten daarvoor en voor de functie warm te maken, bevat de schets ook een typering van de gemeente: “centraal gelegen in het Groene Hart” en “een uitermate aantrekkelijke gemeente voor bewoners, ondernemers en recreanten”.

De advertentie waarmee sollicitanten naar de functie van burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk worden geworven, staat sinds 13 juni in de Staatscourant. Geïnteresseerden moeten hun sollicitatie voor 5 juli toezenden aan de commissaris van de Koning in de Provincie Zuid-Holland (www.zuid-holland.nl/sollicitatieburgemeester) onder vermelding van ‘Kabinet’ en ‘Vertrouwelijk’ op de enveloppe.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp