Drama bij de ooievaars aan de Nieuwdorperweg

Wat zo mooi leek is helaas een drama geworden. Het nest met de drie prachtige kuikens van de ooievaars is ineens een stuk leger. Voor zover we hen tot nu toe hebben kunnen volgen, hebben we in ieder geval van hen genoten.

Hoe het begon:
Op 6 maart heb ik voor het eerst weer beweging gezien op het nest aan de Nieuwdorperweg. Het ouderpaar is weer teruggekeerd uit warmere streken en heeft het nest weer in gebruik genomen. Grappig om te zien hoe het mannetje met bouwmateriaal komt aanvliegen om het nest te verbeteren. Op 25 maart zie ik de ooievaars paren, ik hoorde van omwonenden dat het gebeurde met grote regelmaat. Sedert die tijd lag er steeds één van de ouders op het nest, duidelijk dus dat er iets uitgebroed werd.

Ja, dat zijn lente kriebels, of lentejeuk..

Dan begint het lange wachten, zijn de eieren bevrucht? Zouden er meerdere kuikens zijn? Uiteindelijk zag ik op 21 mei het eerste kuiken, later op de dag zag ik ook een 2e kuiken. Hoe leuk was dat om te zien !! Vorig jaar hadden ze 1 kuiken wat ze groot hadden gebracht en nu zowaar 2 ! Maar er bleef twijfel, gezien het gedrag leek het alsof er ook een derde kuiken was. Op 26 mei zag ik daar het bewijs van. Hoe leuk, 3 kuikens !!!!

Dagelijks ging ik even kijken, foto’s maken en genieten van hetgeen zich er in dat gezin zich afspeelde. Hoe de ouders elkaar afwisselden, even samen klepperen op het nest en dan ging de ander weer foerageren. Uiteindelijk groeiden ze voorspoedig op, tot de 9e juni dan. Ik zag al steeds maar 1 of 2 kuikens, en achteraf bleek in de avond van de 9e juni dat één van de kuikens dood het nest uit werd gegooid, zo hoorde ik de 10e in de middag. In de ochtend van de 10e werd een 2e kuiken het nest uitgegooid, ook dood dus. Triest natuurlijk, we weten ook niet wat de oorzaak is geweest. Daar kunnen we alleen maar naar raden.

Wat een geluk…. er is weer een bewoner..

Wel gebeurd het veel vaker dat kuikens het niet overleven, zo bleek ook al bij “beleef de lente” waar alle drie de kuikens dood gingen. Door analyse van de videobeelden kon daar de vermoedelijke oorzaak wel worden achterhaald. En ja nu is het afwachten of het resterende kuiken het gaat redden en of we die zien opgroeien naar een mooie ooievaar. Kortom voor de ooievaar ouders natuurlijk een drama, maar ook voor mij, de vele volgers van mijn dagelijkse verslag via Facebook Rondje Reeuwijk…ook al is het de natuur en heb je het maar te accepteren. Wellicht doet het ons meer omdat je zo meeleeft, er emotie in legt. In ieder geval toch drama.

Cornelis Hagen

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter