We hebben nog een kans: ‘wandelknooppunt van het Groene Hart’

Toen iedere lamp nog van Philips was en desondanks deze multinational grote verliezen leed, had de toenmalige CEO en bedrijvendokter Jan Timmer een gevleugeld stokpaardje: ‘Skip the bleeders’. Simpel gezegd maak keuzes en snij weg wat niet werkt. Met een financieel doemscenario en dito herstelplan op tafel zou dit wel eens dé leidraad kunnen worden voor een nieuwe college dat de komende jaren voor moeilijke keuzes komt te staan.

Een van de succesnummers van het vorige college is het toerisme. Dankzij moneymaker ‘Landel De Reeuwijkse Plassen’ binnen de grenzen lukt het toch mooi ieder jaar een vermogen aan toeristenbelasting binnen te slepen. Bovendien geeft de toerist graag geld uit en halen we alles uit de kast om ervoor te zorgen dat een deel hiervan terecht komt bij het lokale bedrijfsleven. Maar ondanks duurbetaalde adviezen en welwillende beleidsplannen gaat de toerist nog steeds liever naar Gouda, Woerden of the Hall of the Netherlands in Leidschendam en lijken we iedere keer naast die gouden pot aan het eind van de regenboog te grijpen.

foto: Digitale Bodegraafse Krant

Want je kunt er niet om heen. Gouda is tot ver buiten onze landsgrenzen synoniem voor Kaas en of Woerden nu terecht de titel hoofdstad van het Groene Hart claimt of niet. Het is dit tot voor kort nogal oubollige stadje gelukt om binnen een paar jaar te transformeren naar een historische trekpleister met aantrekkelijke kleinschalige horeca. Na een tochtje door het Groene Hart strijk je er graag neer op een gezellig terras.

Sinds vorige week is Alphen dé fiets-stad van de regio. Een strategie waar deze gemeente sinds 2018 doelbewust op in zet. Gelukkig hebben we nog een kans: ‘Bodegraven-Reeuwijk wandelknooppunt van het Groene Hart’. Iedere enthousiaste long distance hiker weet dat een paar belangrijke wandelroutes dwars door ons dorp lopen. De pelgrimsroute, Het Limes-pad om er maar een paar op te noemen. Buiten alle ‘korte wandelroutes’ die onze omgeving rijk is.

Inzetten op duurzaam ecotoerisme met een zeer beperkte budget vraagt om heldere en misschien wel gedurfde keuzes van de politiek. Maar met de nieuwbouwplannen voor het Streekmuseum in de achtertuin van Landal ligt succes in het verschiet. Gister nam Gerrit van Eijk afscheid als wethouder van onze gemeente. In zijn ‘woordje’ vatte hij het kort en krachtig samen. “Bodegraven-Reeuwijk is een prachtige blauwgroene oase, wees er zuinig op!”.

Hoe heerlijk is het om in die omgeving te wandelen.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter