Hoe zit het eigenlijk met Pinksteren?

Wie kent niet de klassieker ‘Op een mooie Pinksterdag’ van Annie M.G. Schmidt? Het weer zit dit jaar niet helemaal mee en voor veel mensen is tweede Pinksterdag gewoon een lekkere vrije maandag, met een beetje geluk is het mooi weer en breng je – normaal gesproken – een bezoekje aan de meubelboulevard of een leuk festival. Die mensen hebben misschien wel een beetje ´pech´. Tot ver in de 15e eeuw was er sprake van een hele week verplichte Pinksterrust.

Toch heeft Pinksteren niet zo heel veel met het weer te maken, want voor christenen zijn de Pinksterdagen een van de belangrijkste ´feest´dagen in het jaar.

Niet alleen wordt op deze dag herdacht dat de ‘Heilige Geest werd uitgestort’ over de leerlingen en volgelingen van Jezus. Pinksteren markeert ook het begin van de Christelijke kerk.

Sjavoet
Volgens historici is het Pinksterfeest overigens door de Christenen overgenomen van het Joodse Wekenfeest, Sjavoet. Die dag herdenken Joodse gelovigen dat God op de berg Sinaï de Tien Geboden aan Mozes gaf. Een hereniging tussen mens en God en die diepere betekenis vind je ook terug in de Christelijke Pinksteren.

Het woord Pinksteren komt van het Griekse pentekosté: 50. 1e Pinksterdag valt namelijk op de tiende dag na Hemelvaart en op de vijftigste dat na Eerste Paasdag.

Hemelvaart & Pinksteren
De betekenis van Hemelvaart kent vrijwel iedereen. Op de derde dag na zijn dood (Eerste Paasdag) stond jezus op uit zijn graf. Volgens de bijbel verscheen hij nog veertig dagen lang aan zijn volgelingen om op de veertigste dag voorgoed naar de Hemel te gaan.

Maar niet zonder eerst aan zijn apostelen te beloven ze niet in de steek te laten. Toen zij precies tien dagen na Hemelvaart weer bijeen kwamen, vertelt de Bijbel dat zij vlammen boven hun hoofden zagen en buiten een stormvlaag hoorden.

Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar. Plotseling klonk er uit de hemel een geluid als van een hevige windvlaag, dat het huis waar ze zich bevonden geheel vulde.

Handelingen 2:1-

Het ontstaan van de Christelijke Kerk
Nadat de Heilige Geest was verschenen, gingen de apostelen op pad en tot hun verbazing werden alle inwoners van Jerusalem door de leerlingen van Jezus in hun eigen taal toegesproken over God’s Grootste daden. Vergis je niet. Dat waren in die tijd nogal wat talen, want Jerusalem was toen al een belangrijke stad

Er verschenen aan hen een soort vlammen, die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten, en allen werden vervuld van de heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven.

Handelingen 2:3-4

Na dit wonder sloten duizenden mensen zich aan bij de volgelingen van Christus. Vandaar dat dit moment ook wordt gezien als het ontstaan van het Christendom en de kerk.

Eeuwenoude Pinkstergebruiken
Overal in Nederland zijn nog eeuwenoude tradities terug te vinden, die niet alleen een religieuze achtergrond hebben,. Vaak hebben ze ook te maken hebben met de lente en naderende zomer. Zoals bijvoorbeeld Luilak of Bloemenmarkten.

In de vroege middeleeuwen betekende Pinksteren een verplichte week rust “De Heilige Geestweek’. Er werden duiven losgelaten van de hoogste kerktoren en overal werden blaadjes van pioenrozen gestrooid.

In het Pantheon in Rome gebeurt dit overigens nog steeds. Ieder jaar dwarrelen tijdens de La Pioggia di Petali Rosa tienduizenden rozenblaadjes in deze eeuwenoude kerk naar beneden. Een beeldschoon en betoverend gezicht.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp