Dood gaan we allemaal, maar hoe en wanneer maakt het verschil

Cora Postema begint een podcast om hierover in gesprek te gaan.

Op een zonnige dag in de schaduw naast de boerderij praat ik met Cora Postema over haar zelf en haar levenservaring. Een enerverende vrouw, die erg actief is op veel terreinen en haar leermomenten graag met mij deelt. We hebben al snel een soort klik, want zij komt uit Groningen en ook ik heb als geboren westerling wel 100% Gronings bloed.

Cora schrijft, schildert, fotografeert en filmt. Als gevolg van de coronamaatregelen van de afgelopen twee jaar is het onbevangen fotograferen en filmen van mensen behoorlijk stil komen te liggen. Ook de nieuwe wet op de privacy (AVG) maakt beide er niet makkelijker op.

Dus toen Cora werd gevraagd om voor Editie Groene Hart eens na te denken over het maken van een Podcast, bedacht ze dat dat heel mooi zou zijn.“Daar zijn immers geen mensen bij in beeld!”, aldus Cora. “Mensen boeien mij enorm en ik heb behoefte om in gesprek te gaan over wat hen ten diepste beweegt en mensen van daaruit met elkaar te verbinden.”

Leef het leven dat bij je past, volg je hart!
Haar motto is: Leef het leven dat bij je past, volg je hart! Ze heeft veel verschillende functies gehad en dingen gedaan, altijd met oog voor de mens achter de vraag en met respect voor hun omgeving. Zo kan ze zich door levenservaring ontwikkelen van adviseur op het gebied van landschapsontwikkeling tot expert op het gebied van zorg en welzijn.

Maar hoe kom je dan op genoemd thema?; ‘Dood gaan we allemaal’

“Op 67 jarige leeftijd overleed mijn vader. Ik had goed contact met hem, maar over belangijke onderwerpen als de dood sprak hij niet met ons. Wel had hij af en toe kanker, werd dan geholpen en verder merkten we er weinig van. Op een goede dag belde mijn vader me en zei tegen mij; Cora, ik ga dood! Hij had geen vertrouwen in de operatie die hij moest ondergaan. Gelukkig had hij een niet-behandel verklaring, dus het was inderdaad eindig voor hem”.

Ongeveer een jaar voor zijn dood had Cora voor het eerst in haar leven een enorme aanvaring met haar vader. Ze sprak zich uit en dat heeft hen heel dicht tot elkaar gebracht. Voor de diepe gesprekken die daarop volgden, is ze heel dankbaar. “Achteraf ben ik erg blij met die ruzie. Er kon ineens gezegd worden wat nooit bespreekbaar was”.

Terug naar het begin van het gesprek. Wat doet Cora met al deze levenservaring? Ze leeft fijn samen met haar partner, die twee jaar na hun samenzijn een herseninfarct kreeg en na een lange IC periode weer thuis kwam wonen in plaats van in een verpleeghuis, zoals de artsen adviseerden. Hij kan thuis wonen omdat Cora hem helpt met de dagelijkse dingen en verzorging. Ze was tot corona ook vrijwilligster in het Hospice in Bodegraven. “Niet direct om mensen daar te verzorgen, maar om met de familie te praten over het levenseinde van hun dierbare en hoe ze dat ervaren.” Nu werkt ze als vrijwilliger bij de Luisterlijn, waar ook veel verhalen over leven en dood voorbijkomen.

Mijn ervaring van dit interview met Cora is dat ze jou heel makkelijk aan de praat krijgt over je eigen levenservaring, gedachten en gevoelens.

Het leven is eindig
Het leven is voor haar duidelijk eindig. Ze is niet bang voor de dood en toen ze zelf een ernstige diagnose kreeg, besprak de wat ze wilde als de operatie niet goed zou gaan met haar partner en kinderen. Die duidelijkheid heeft de relatie versterkt en geeft rust voor allemaal. “Ik vertrouw erop dat ze me niet onnodig lang in leven houden als mijn tijd gekomen is”, zegt Cora lachend.

In haar podcast gaat ze met mensen in gesprek over het levenseinde. Van henzelf, van een dierbare of wat er maar ter sprake komt. Ze nodigt ze bijvoorbeeld uit op een rustige plek dicht bij de natuur (haar boerderij ligt op een fantastische plek tussen weilanden en vlak bij de Rijn) voor een gesprek over relaties, gedachten, angsten en gevoelens. Door haar openheid over haar eigen ervaringen vertellen mensen graag over wat ze zelf hebben meegemaakt. “Als ik met mensen een mooi gesprek heb, maakt me dat blij, ook al rollen de tranen over de wangen.”

“ Ik wil mensen uitnodigen om met elkaar meer het gesprek aan te gaan over het leven… en de dood. Ik hoop dat ik met de podcast daar een bijdrage aan kan leveren.”

Eke Vos

18 mei 2022

Vanaf begin juni staat de podcast ‘Dood gaan we allemaal’ online bij EditieGroeneHart.nl.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter