Ook uw VvE verduurzamen?

Een duurzame woning betekent een lagere energierekening en meer wooncomfort. Bovendien is een lager energieverbruik beter voor het milieu. Om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te helpen bij het verduurzamen van hun pand biedt het VvE Duurzaamheidsloket in opdracht van de gemeente een energiescan aan. Dat gebeurt in meer gemeenten. Hieronder leest u hoe in Alphen aan den Rijn een VvE achterstallig onderhoud combineert met duurzaamheid.

De appartementen aan de Bonairestraat in Alphen aan den Rijn zijn in 1983 gebouwd. Penningmeester van de Vereniging van Eigenaren, Ella van der Zon: “Er zijn de laatste tijd wat lekkages geweest, de kozijnen worden slecht, de houten rabatdelen op de gevel vragen veel onderhoud. Kortom, tijd voor een make-over. We willen alles goed aanpakken en tegelijkertijd verduurzamen. Omdat we hiervoor niet genoeg geld in kas hebben, maken we gebruik van een lening van het Nationaal Warmtefonds, een stimuleringslening van de gemeente en diverse subsidies. Zo kunnen we gelijk alles aanpakken.”

Penningmeester Ella van der Zon (links) met voorzitter Caroline Gonesh van de VvE Bonairestraat in Alphen aan den Rijn

Energiescan
De eerste stap was het laten uitvoeren van een energiescan door het VvE Duurzaamheidsloket. Hierbij bracht de energieadviseur de benodigde maatregelen voor het onderhoud en de mogelijkheden voor energiebesparing in kaart. Ella: “Dit heeft een uitgebreid rapport opgeleverd. De houten rabatdelen worden vervangen door onderhoudsarm materiaal met daaronder isolatiemateriaal. De kozijnen en deuren worden vervangen door kunststof met HR++ glas. Hierdoor besparen we op de energiekosten. Door daarnaast de servicekosten een beetje te verhogen, kunnen we de leningen in 20 jaar aflossen. Ook willen we het dak vernieuwen, isoleren en voorzien van zonnepanelen. Dat is nog niet onmiddellijk nodig, maar wel een grote wens.”

Met alle bewoners heeft het bestuur van de VvE gesproken. Ella: “Tussentijds is er een informatieavond gehouden met de architect, de aannemer en het warmtefonds. We zitten inmiddels middenin de procedure. Kortom, het is een hele klus en het vergt veel tijd en geduld. We rekenen op een positief antwoord van alle instanties en staan te popelen om aan de slag te gaan.”

Benieuwd hoe uw VvE kan verduurzamen?
Wilt u als VvE ook aan de slag met de verduurzaming van uw appartementencomplex? Het VvE Duurzaamheidsloket helpt VvE’s in Bodegraven-Reeuwijk bij alle stappen van verduurzaming en kijkt welke mogelijkheden er zijn voor leningen en subsidies, zoals de Rijkssubsidie voor VvE’s. Kijk voor meer informatie of om u aan te melden voor een gratis intakegesprek voor een energiescan op bodegraven-reeuwijk.nl/vves-en-duurzaamheid.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter