‘Talent on the Move’, een indrukwekkende voorstelling van jong danstalent

Als de kwaliteit van de afwisselende, dynamische en vooral mooie samenstelling van het nieuwe theaterprogramma voor het komende seizoen van het Evertshuis niet voldoende is om ieder gemeenteraadslid te overtuigen van het belang van dit theater binnen onze gemeente, dan wordt elke verdere twijfel weggenomen door de dansvoorstelling ‘Talent on the Move’, afgelopen zaterdag in het Evertshuis.

Aanstormend jong danstalent van het hoogste niveau, die tijdens het jaarlijkse tournee-programma van de Rotterdamse dansacademie Codarts, in samenwerking met het Holland Dance Festival, in maar liefst zeven verschillende choreografieën het beste laat zien dat zij nu al in huis hebben. Op weg naar de grotere podia en wellicht de vooraanstaande dansgezelschappen. Het repertoire afkomstig van internationale topchoreografen en jonge choreografietalenten. Dit allemaal gewoon te zien in ons theater.

Foto: Sjoerd Derine

Modern ballet niet altijd even aaibaar, maar technisch vrijwel perfect uitgevoerd
Het belangrijkste kenmerk van Modern Ballet is de expressie. Dat maakt een choreografie af en toe minder aaibaar dan bijvoorbeeld klassiek ballet. Soms zelfs schurend. Zoals het geval was bij Baby X van Joost Vrouenraets en Bravo Charlie van Marco Goecke. Beiden een stevige statements op dit vlak.

Emotioneel, soms teder en krachtig tegelijk waren Paperthin van Lóránd Zachlár en Wings of Wax van Jiri Kylián, maar het meest verrassend was Peters van Fernando Troya, waarmee de avond werd afgesloten. Een choreagrafie waarin de nadruk ligt op de vrijheid van de performer. Dansend op de stevige beat van de edited mix van de danceversie van November Morning door het Brandenburgische Staatsorchester in een uitvoering van Stimming, namen de jonge dansers op het podium de toeschouwer mee in een bijna tastbare energie

Foto: Sjoerd Derine

Verfrissende afwisseling van dans en persoonlijke verhalen
De afwisseling van dans en de verhalen van de dansers Szymon Walawender uit Polen, Olivia Escribano uit Spanje en Chris Roosenburg uit Nederland over hun weg naar de top was verfrissend en gaf het publiek een unieke inkijkje in de wereld van deze jonge volwassenen, waarin de passie voor de dans en expressie centraal staat tegenover de opoffering die dit talent vraagt.

Talent on the Move van de Codarts Dance Company is met recht een voorstelling waarin ‘de talenten van morgen’ centraal staan.

Wat is het toch een voorrecht dat we dit toptalent gewoon kunnen bewonderen in een theater ‘om de hoek’.

Foto: Sjoerd Derine

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter