Lees Augustinus en je vindt een vriend

Prof. dr. Paul van Geest studeerde Filologie in Leiden en Theologie aan de Gregoriana Universiteit in Rome. Hij is hoogleraar Kerkgeschiedenis aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg en hoogleraar Economie en Theologie aan de Erasmus Universiteit. Verder is hij gast hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Gespecialiseerd in studies over Thomas a Kempis, Augustinus en de moderne devotie. Nu is hij verdergegaan met de relatie tussen Moraliteit en Marktdenken.

Hij legde de basis voor onderzoek naar de theologische ontwikkelingen in de vroege christenheid. Hij is lid van vele gerenommeerde academische verbanden. Te noemen zijn o.a. de Pauselijke Academie voor Theologie en de Europese Academie voor Wetenschap. 

Hij schreef veel boeken. Samen met universitair docent Victor Hunink schreef hij het boek: “ Met zachte hand. Augustinus over dwang in kerk en maatschappij”.  Een ander sprekend boek gaat over de onbegrijpelijkheid van God:  “The Incomprehensibility of God. Augustine as a Negative Theologian”, waarin hij verlaart dat Augustinus de overtuiging had, dat de mens in zijn spreken over het goddelijke, Gods werkelijkheid meer niet dan wel benadert. Hij laat zien hoe Augustinus misverstanden wilde voorkomen en ketterijen bestreed, maar dat Augustinus ook verklaarde dat God in zijn wezen onkenbaar is voor de mens. 

„Augustinus biedt inzichten die tijdloos zijn. Paus Benedictus XVI zei ooit over hem: „Het is alsof er een tijdgenoot tot mij spreekt.” Augustinus schrijft niet alleen over de problemen van zijn tijd, hij schrijft vooral over de problemen van ons als mensen. En mensen uit de vierde eeuw zijn niet zo anders dan wij.

Als geen ander laat hij ons nadenken over onze eigen drijfveren. De dubbele wil die Augustinus beschrijft, die zit ook in mij. Zelfs op dit moment kan ik me afvragen: Waarom geef ik lezingen? Doe ik dat om mijn ego te strelen of doe ik dat omdat ik echt Augustinus wil uitleggen?

Maar Augustinus is niet alleen maar confronterend, hij biedt ook troost. Als je niet weet wat je moet doen, lees Augustinus en je vindt een vriend. Als je je slecht voelt over dingen die je gedaan hebt, lees Augustinus en je vindt een vriend. Hij heeft het allemaal meegemaakt. En dwars door al dat menselijke heen laat hij in de ”Belijdenissen” iets oplichten van een God die streng en rechtvaardig is, maar ook barmhartig en liefdevol.”
 

Laat u opnieuw inspireren. Kom ook luisteren naar deze zinvolle ZinSpelen lezing. 

Wees welkom in De Ark van Reeuwijk. 

Tijd: 20.00-22.00 uur Entree: € 5,- 

Locatie: De Ark, ’t Kerkestuk 1, 2811 BC Reeuwijk 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp