Koninklijke erepenning voor 100-jarige Goudse Reddingsbrigade

Door • ZoGouds.nl 

Burgemeester Pieter Verhoeve heeft woensdagavond de Koninklijke erepenning uitgereikt aan de Goudse Reddingsbrigade (GRB). De GRB vierde op 24 juni 2021 al haar 100ste verjaardag, maar vanwege corona kon de penning op dat moment niet uitgereikt worden. De Goudse Reddingsbrigade ontving vandaag alsnog de erepenning uit naam van de Koning.

De GRB is in 1921 opgericht. Menig Gouwenaar heeft les gehad of kent de GRB van de activiteiten in en rondom Gouda. Met ruim 500 leden is het een bloeiende club, waarbij de jongsten leren zwemmen en vervolgens worden opgeleid om zowel zwemmend als varend hulp te kunnen verlenen in en om het water. Daarnaast is er ook een wedstrijdteam actief.

Van al deze leden zijn er ruim 100 wekelijks bezig als vrijwilliger binnen een functie als bestuurslid, commissielid en instructeur. Bij de GRB draagt iedereen bij aan het gezamenlijke doel dat er minder slachtoffers vallen door verdrinking.

Reddingsbrigade boot.jpg

Jubileumjaar en prestaties
Voor zover het kon binnen de coronamaatregelen stond het gehele jaar 2021 bij de GRB in het teken van hun 100-jarig jubileum. De GRB heeft diverse nationale en internationale prijzen gewonnen. Zo veroverden zij in 2017 nog 8 medailles op het EK Lifesaving in Spanje. Een lid van de GRB, Bastiaan de Knoop, werd in 2020 uitgeroepen tot Goudse Sportman van het Jaar vanwege zijn behaalde titels.

Koninklijke Erepenning
Een Koninklijke Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, die strikt op naam van de ontvangende instantie is. De vereniging mag vanaf het moment van uitreiking de onderscheiding in woord en/of beeld op briefpapier of gedrukte stukken vermelden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp