Nieuw college B&W bijna op bordes

Naar verwachting is de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders voor Bodegraven-Reeuwijk rond en komen de vier betrokken partijen in de gemeenteraad – CDA, VVD, SGP en D66 – donderdag 19 mei in de avond met een persbericht daarover. Dat deelt verkenner en informateur Koos Karssen, voormalig burgemeester van Maassluis en oer-Bodegraver, de redactie van EGH.nl mede. Hij is de fracties in de periode na de raadsverkiezing op 16 maart behulpzaam geweest bij het samenstellen van een nieuw dagelijks bestuur van de gemeente.

Het nieuwe college treedt waarschijnlijk begin juni aan en ook de namen en rugnummers worden morgen definitief bekend gemaakt.. De beoogde coalitie beschikt over 15 van de 25 raadszetels. Ook andere mogelijkheden voor coalitievorming passeerden de revue, maar die haalden het niet. De CU (ChristenUnie) en GroenLinks (GL) vielen uit de boot, ondanks een periode van doorgaans harmonieus samenwerken met de andere collegepartijen CDA, VVD en SGP.

De fracties en hun achterbannen bespreken nu een aanzet tot een collegeprogramma voor de komende vier jaar. Hoofdpunten zijn het financieel herstelplan voor de gemeente en de gevolgen daarvan voor het voorzieningen-niveau, de toekomst van het Evertshuis en de ambtelijke organisatie; van ‘vrijheid-blijheid’ en ‘iedereen doet het met iedereen’ tot een meer outputgerichte, hiërarchische structuur met afdelingen en leidinggevenden.

Reeuwijkse Plassen
Vuurwerk binnen zowel het college als in de raad kunnen zaken opleveren als de toekomst van de Reeuwijkse Plassen (overwegend natuurgebied of steeds meer ‘park’), agrarisch medegebruik van De Meije in het kader van de herinrichting van dat gebied volgens Natura 2000-richtlijnen, energietransitie, woningbouw waar en voor wie, voldoende geld voor het sociaal domein (hulp en zorg) en bestuurlijke vernieuwing. Het nog zittende college van B en W blikte in het ‘persuurtje’ van vorige week terug op bereikte successen. Genoemd werden onder meer de invoering van de Omgevingswet met inspraak vooraf, het plan voor bebouwing van de

Welkooplocatie aan de Doortocht, waar op basis van “waterdichte” prijsafspraken 27 gasloze woningen, ook in de middenhuur-sector, moeten verrijzen, de vaststelling van het bestemmingsplan Centrum en de voorgenomen herontwikkeling van het bedrijventerrein Dronenhoek via vaststelling van het stedenbouwkundige plan ‘Hofjes van Dronen’ door de raad. De door B en W na een regen van bezwaarschriften en procedures vergunde bouw van biefstukkenrestaurant Loetje aan de plas Elfhoeven in Reeuwijk vordert gestaag; deze zomer moet het bedrijf zijn deuren openen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter