Groene parkeerplaatsen

Ons klimaat verandert. Hitte wordt daardoor langduriger en regen steeds heftiger. Heftige regen kan leiden tot wateroverlast of zelfs overstromingen. Langdurige warmte geeft gezondheidsproblemen. Langdurige droogte veroorzaakt extra bodemdaling. Veel van deze gevolgen kunnen we voorkomen door onze omgeving aan te passen aan de klimaatverandering. Dat heet klimaatadaptatie. Gemeente Bodegraven-Reeuwijk maakt zich sterk voor een klimaatbestendige omgeving.

In Weideveld in Bodegraven zijn daarom op verschillende plekken groene parkeerplaatsen aangelegd. Dat doen we in onze gemeente steeds meer, en dat kunt u natuurlijk ook met uw eigen oprit doen. Door groene parkeerplaatsen is er minder kans op hittestress, want groen straalt minder warmte uit dan stenen. Wateroverlast wordt beperkt, doordat regenwater beter de bodem in kan zakken en niet allemaal hoeft te worden afgevoerd via het riool. Het water dat de grond in trekt, blijft beschikbaar voor perioden van droogte. Daarnaast zijn groene parkeerplaatsen beter voor de biodiversiteit dan dichtgelegde parkeerplaatsen.

Kale plekken voorkomen
Groene parkeerplaatsen hebben dus veel voordelen. Een nadeel kan zijn dat op plaatsen waar auto’s vaak op dezelfde plek staan, kale plekken ontstaan. Dan ziet het er minder groen uit. Zo veel mogelijk wisselen van parkeerplaats, dus niet steeds dezelfde parkeerplaatsen gebruiken, kan helpen voor een groener en gelijkmatiger beeld. En bent u aan het klussen, bijvoorbeeld in uw tuin? De groene parkeerplaatsen blijven mooier en gezonder als er geen grond of zand op wordt stort. Een zeiltje onder het zand of de grond leggen en het materiaal snel weer wegwerken, zorgt ervoor dat het gras op de parkeerplaats zo min mogelijk wordt beschadigd. De kale plekken hebben overigens nauwelijks invloed op de klimaatbestendige eigenschappen van de parkeerplaatsen. Het ziet er alleen wel minder verzorgd uit.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter