De komende jaren kunnen we laten zien wat voor een dorp we zijn

Het gaat slecht met de BV Nederland en helaas nog slechter met de BV Bodegraven-Reeuwijk. Laten we eerlijk zijn. Zou onze gemeente een bedrijf zijn geweest, dan was het allang failliet gegaan. Opgeheven en geliquideerd. Maar de zakken van de belastingbetaler lijken oneindig diep te zijn.

Althans zo lijken bestuurders soms te denken. Ooit sprak een van hen de even cynische als historische woorden: “Zolang burgers twee keer op vakantie kunnen gaan, zolang is er ruimte voor meer belasting”. Terug naar Bodegraven-Reeuwijk, want financieel zitten we volledig aan de grond. Er ligt een herstelplan en over het hoe, wat en waarom, daar mogen onze vers gekozen volksvertegenwoordigers zich straks over buigen.

Tenminste als ze nog een keertje bij elkaar gaan komen. Vast en zeker, want het staat op de agenda. Maar wanneer verschillende partijen zoals, Burgerbelangen en de PvdA, de media opzoeken en de coalitievormende partijen ‘smeken’ uit de achterkamertjes te komen. Om na maanden eindelijk dat democratisch proces op te pakken zoals het hoort en overigens in de rest van Nederland allang is gebeurd. Dan is er iets behoorlijk mis.

Ondertussen laat de landelijke overheid weten dat er we niet hoeven te rekenen dat de volgende winter verwarmd en betaalbaar zal zijn, zoals ook steeds meer inwoners laten weten dat de vaste lasten nu al onhoudbaar worden. Energierekeningen die stijgen van een paar honderd euro naar ruim duizend euro per maand. Een inflatie die nog nooit zo hoog was. Dat hakt er behoorlijk in. Of je nu van een pensioentje moet leven of een gezin met schoolgaande kinderen hebt, een goed inkomen en dito hypotheek en lasten.

Kortom de vraag is hoe we de komende jaren naar elkaar gaan om kijken. Gaat het nieuwe bestuur de rekening bij de volgende generatie leggen? Wordt er fors bezuinigd? Gaat het mes in de buitensport, cultuur, de bib en het sociaal domein of durven de ‘nieuwe bestuurders’ straks echt een open en transparant gesprek met de oppositie en inwoners aan?

Over wat er misging en vooral hoe we het met elkaar gaan oplossen.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter