Coalitie of oppositie?

MijnKlimaatpartij (MKp) zelfs niet in de buurt van een raadszetel. Geen ruimte voor nog een klimaatpartij in de gemeenteraad naast GroenLinks en – jawel – ChristenUnie als ‘rentmeester over de Schepping’.

Waar de twee extra zetels naartoe zijn gegaan is moeilijk vast te stellen. Wel kun je gerust zeggen dat de oppositie potentieel is versterkt met 1 zetel voor D66, 1 voor Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk (BB-R) en 2 voor Lokaal Liberaal (LL). Rib uit het lijf van de VVD, de twee LL-zetels! In een gezonde democratie is een oppositie, die ook getalsmatig een vuist kan maken, essentieel. Dit geldt zeker ten aanzien van Bodegraven-Reeuwijk met haar gesloten bestuurscultuur waarin de tot voor kort oppermachtige coalitie van CDA, VVD, SGP, CU en GL – de laatste twee mochten in 2018 ook aanschuiven – de lakens en servetjes uitdeelde.

Twee klimaatpartijen bleek er één teveel… Links Martien Kromwijk van MKp, rechts Merel van Dijk van GL.

Dat LL zal toetreden tot het College van burgemeester en wethouders lijkt onwaarschijnlijk. De fractie is daarvoor nèt een maatje te klein en ook qua voorgeschiedenis ligt die toetreding niet voor de hand. Voor GL en CU geldt qua zetelaantallen hetzelfde, al moet de verleiding daar groot zijn om te blijven meeregeren als juniorpartners. Maar met twee zetels schop je, zoals bekend, niet gauw een deuk in een pakje Boreftse boerenboter. Vraag: gaat BB-R voor de macht of voor versterking van de constructieve oppositie in de raad?

Mogelijke coalities: 1. VVD, CDA, SGP, CU: gebaseerd op 14 van de 25 raadszetels. 2. BB-R, LL, D66, GL, CU, PvdA: gebaseerd op 13 zetels.

Beide doen recht aan de stelling dat een gezonde democratie stevige oppositie behoeft. Pittige tijden in het verschiet met een rechts of een wat linkser college (inclusief “christelijk links”, zoals Mark Rutte de CU ooit noemde). Regelmatig politiek vuurwerk in de raad. Meer belangstelling en betrokkenheid van kiezers. Hogere opkomst bij de raadsverkiezing in 2026 omdat het besef breed is ingedaald dat stemmen het verschil kan maken… Bij optie 2. proberen vier wethouders recht te doen aan de programma’s van twee niet in het college vertegenwoordigde partijen. Dus niet interessant voor baantjesjagers van binnen of buiten de gemeente, die tweede optie.

Willem IJdo

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter